Sanitarni inspektor donio rješenje o privremenoj zabrani rada kuhinje JU “Djeca Sarajeva”

Nakon završenog inspekcijskog nadzora, sanitarni inspektor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove u četvrtak je oko 15.00 sati iz preventivnih razloga, kao i zbog hitnosti postupka, izdao usmeno rješenje JU “Djeca Sarajeva” o privremenoj zabrani rada Centralne kuhinje, a radi mogućeg prekida lanca širenja zaraze, doznaje Fena u Kantonalnoj upravi.

Rješenje je danas doneseno i u pisanoj firmi i već je uručeno JU “Djeca Sarajeva”, a kojim je naređeno da se djeci u svim vrtićima danas podijeli suha hrana.

Osim toga, naređeno je i generalno čišćenje i pranje prostorija, uređaja i opreme, uz provođenje temeljne tekuće dezinfekcije Centralne kuhinje, kao i svih 29 vrtića i pripadajućih kuhinjskih blokova.

Prema rješenju inspektora, JU “Djeca Sarajeva” treba provesti i eksternu dezinfekciju koju će izvršti ovlaštena firma. Rješenje ostaje na snazi do daljnjeg.

Kako je i bilo najavljeno, sanitarni inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a u četvrtak su nastavili nadzore u Centralnoj kuhinji JU “Djeca Sarjeva” i izvršili pregled 14 uposlenika te kuhinje (pregled kože, vidljive sluzokože i ruku) kojima je naređeno da ponove sanitarne preglede.

Također, uzeto je i 12 briseva posuđa u kojem se vrši transport hrane, a izvršen je i pregled dvaju transportnih vozila i pregled vozača, kojima je naređeno da ponove pregled na kliconoštvo.

Rezultati laboratorijskih analiza uzetih uzoraka hrane i briseva nisu poznati, potvrdili su Feni u Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Podsjećamo, dosad je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) pregledano 121 dijete, a 35 je zadržano. Niko od malih pacijenata nema težu kliničku sliku. U toku je njihova rehidracija i dijetalni režim ishrane.

Radi se o djeci iz vrtića “JU Djeca Sarajeva” koji su u posljednjih nekoliko dana tražili medicinsku pomoć zbog sumnje na trovanja hranom.

Prvi preliminarni rezultati mikrobiološke analize ukazuju na to da je riječ o salmoneli koja je pronađena kod većine djece iz sarajevskih vrtića hospitaliziranih na Infektivnoj klinici KCUS-a.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*