Sindikat DITA-e: Cilj stečajnog postupka mora biti reorganizacija društva, te ponovno pokretanje proizvodnje

Sindikat tuzlanske kompanije DITA saopćio je da primarni cilj stečajnog postupka u toj firmi mora biti reorganizacija društva, te ponovno pokretanje proizvodnje, jer je reorganizacija kompanije najveći interes šire zajednice budući da je riječ o jedinoj fabrici deterdženata u BiH čiji je tržišni potencijal neupitan.

Podsjećaju da je Općinski sud u Tuzli 18. marta 2015. otvorio stečajni postupak nad imovinom DITA-e, čime je započeta nova faza dugogodišnje borbe radnika te fabrike za ostvarenje temeljnih ljudskih i radničkih prava, koja su ugrožena “privatizacijskim i postprivatizacijskim kriminalom” (više od 40 neisplaćenih plata, neuplaćeni doprinosi za PIO itd.).

Obavještavaju javnost i nadležne institucije da su radnici fabrike na zborovima održanim 9., 12. i 20. aprila 2015. jednoglasno odlučili da ponovo zahtjevaju od stečajnog upravnika da pod hitno u fabriku, dovede direktora Zavoda za zapošljavanje TK, ministra energetike i rudarstva TK, predsjednicu granskog sindikata hemije i nemetala Federacije BiH i direktora kantonalnog poreznog ureda Tuzla.

Također, jednoglasno je odlučeno da radnici ostaju u krugu fabrike, te da niko osim radnika DITA-e i osoba koje imaju njihovu saglasnost ne smije ući u upravnu zgradu fabrike, što se posebno odnosi na stečajnog upravnika.

Iz Sindikata navode da se direktor Zavoda za zapošljavanje TK, ministar energetike i rudarstva TK, te direktor kantonalnog poreznog ureda Tuzla ni do dana sačinjavanja ovog saopćenja nisu udostojili ni da sa oglase povodom zahtjeva koji su im uputili radnici, što pokazuje njihovu bezobzirnost, nerad i indiferentnost u rješavanju ovog općedruštvenog problema.

Radnici DITA-e naglašavaju da su jedinstveni i spremni do daljnjeg ostati u fabrici koju su sačuvali od devastacije tokom posljednjih godina, te da neće dozvoliti da zakoni budu primjenjivani selektivno, što je uglavnom bila dosadašnja praksa.

Podsjećaju da su optužnice protiv odgovornih rukovodilaca DITA-e “na čekanju” zbog “nepostojanja” nadležnog suda, da je neaktivnost i neučinkovitost države u naplati doprinosa omogućila da radnicima DITA-e već petu godinu nije uvezan radni staž, da su nadležne ustanove uglavnom indolentno posmatrale privredni kriminal, te da je očigledno da pravna država zakazuje kada treba zaštiti obespravljenje radnike i sankcionisati privredni kriminal.

Ističu da neće dozvoliti da se pravna država “trenira” na obespravljenim radnicima, te će se svim legalnim i legitimnim sredstvima suprostaviti stečajnom postupku u kojem bi parcijalno bila prodavana imovina fabrike radi namirenja povjerilaca (najprije banaka kao hipotekarnih povjerilaca).

Budući da su svjesni da Zakon o stečajnom postupku propisuje pravne mehanizme za reorganizaciju fabrike, naglašavaju da će svim zakonitim sredstvima insistirati na revitalizaciji DITA-a, u kojoj bi ostvarili prava radnika i ostalih povjerilaca, zadovoljili pravdu, a kompaniju sačuvali za buduće generacije.

Apeluju na javnost i sve ostale radnike u BiH da solidarno djeluju na zaštiti i ostvarenju prava svih radnika u BiH, te da preostale fabrike zajednički sačuvaju od daljnjeg uništavanja.

Od nadležnih institucija očekuju da djeluju u skladu sa zakonom, u duhu temeljnjih principa vladavine prava i poštivanja osnovnih ljudskih prava, kako bi DITA postala pozitivni primjer fabrike koja je spašena i revitalizivana nakon privrednog kriminala, saopćeno je iz Sindikalne organizacije DITA-e.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*