Međunarodna studija o sreći navodi da je BiH najnesrećnija zemlja na Balkanu

Najsrećnija zemlja na svijetu je Švicarska, a na listi od 158 država BiH je na 96. mjestu, dok su ispred nje, između ostalih, Kosovo, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Srbija, Makedonija i Albanija navodi se u izvještaju Međunarodne studije o sreći, objavljenoj u New Yorku.

Prema ovoj studiji, koja obuhvata period od 2012. do 2014. godine, Švicarsku, kao najsrećniju, u stopu prate Island, Danska, Norveška i Kanada, a zatim, do desetog mjesta, Finska, Holandija, Švedska, Novi Zeland i Australija.

Na rang listi sreće Kosovo je navedeno na 69. mjestu, Slovenija na 55., Hrvatska na 62., Crna Gora 83. i Srbija na 87. mjestu.
Kao manje srećne od njih, ocijenjene su i Makedonija na 93., Albanija na 95. i BiH na 96. mjestu.

Na 15. mjestu nalaze se Sjedinjene Američke Države, na 19. Belgija, na 21. Velika Britanija, na 26. Njemačka, a na 29. Francuska.

Za njima slijede Španija na 23., Italija na 50., a Rusija na 64. mjestu, prenio je AFP.

Izvještaj o sreći (The 2015 World Happiness Report) objavljen je treći put, u namjeri da utiče na državne politike. Prvu ovakvu studiju, Ujedinjene nacije objavile su 2012. godine.

Studija je sačinjena prema podacima zasnovanim na BDP-u po i stanovnika, očekivanom životnom vijeku kao zdrave osobe i procjenama da li građani imaju društvenu podršku, odnosno, da li se na nekog mogu osloniti, da li imaju slobodu da donose životne odluke i da li su oslobođeni korupcije, kao i procjene koliko u društvu ima velikodušnosti prema građanima.

Direktor Instituta za planetu Zemlju Univerziteta Kolumbija u New Yorku Jeffrey Sachs, rekao je da 13 mjesta na listi zauzimaju iste zemlje kao u prethodnom izvještaju, ali da su drugačije raspoređene i da su one izabrane kao države koje su bogate u društveno jake i koje imaju relativno poštene vlade.

U izvještaju se navodi i da ekonomske krize i prirodne katastrofe ne moraju uvijek da naruše sreću neke države.

Primjer za to je Irak, koji se našao na 112. mjestu, ispred, recimo, Bugarske.

Među 10 najnesrećnijih zemalja, našli su se Afganistan, Sirija, Togo, Burundi, Benin, Ruanda, Burkina Faso, Obala Slonovače, Gvineja i Čad, prenosi Tanjug.

Kako navodi AFP, izvještaj je objavila Mreža za održiva razvojna rješenja (SDSN), a autori su John Halliwell s kanadskog univerziteta UBC i Richard Layard s Londonskog ekonomskog fakulteta.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*