SIPA na području Tuzle lišila slobode osobu inicijala S.H.

Postupajući po međunarodnoj potjernici, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su (24.4.2015. godine) na području Tuzle lišili slobode osobu inicijala S.H. (1970).

NCB Interpol Zagreb raspisao je za osobom inicijala S.H. potjernicu radi hapšenja i izručenja Republici Hrvatskoj zbog sumnje da je počinila krivično djelo ovjera lažnog sadržaja.

Za istom osobom NCB Interpol Rim  raspisao je naknadno potjernicu radi hapšenja i izručenja Republici Italiji zbog nedozvoljenog prometa opojnim drogama, zbog čega je u odsustvu osuđena na kaznu zatvora od 18 godina i sedam mjeseci.

Navedenu osobu policijski službenici SIPA-e lišili su slobode 6.1.2015. godine, kada su kod iste pronađeni falsificirani dokumenti na lažno ime zbog čega ju je u proteklom periodu procesuirao nadležni sud i tužilaštvo, odnosno zbog počinjenja krivičnih djela ovjeravanje neistinitog sadržaja i krivotvorenje isprave na području BiH.

Budući da je za pomenutom osobom ostala na snazi međunarodna potjernica, te s obzirom na to da su joj u međuvremenu poništeni dokumenti sa lažnim identitetom, a samim tim i državljanstvo BiH, stečeni su uslovi za njeno lišenje slobode.

Osoba inicijala S.H. u toku dana bit će predata Sudu BiH na dalje postupanje radi ekstradicije.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*