Zbog trovanja hranom u Sarajevu pregledano 155 djece, 48 zadržano na liječenju

Jutros do 6 sati na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu pregledano je 155 pacijenata, od kojih je njih 48 zadržano, potvrđeno je za portal Klix.ba.
“Stanje naših najmlađih pacijenata se i dalje prati i važno je istaknuti kako oni nemaju težu kliničku sliku”, kazala je za Klix.ba Azra Dedajić iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, dodavši kako preliminarne analize ukazuju da se radi o salmoneli, no zvanične potvrde će imati nešto kasnije.

Podsjećamo, riječ je o djeci iz vrtića Mašnica, Skenderija, Lastavica i Leptirić u sklopu JU Djeca Sarajeva, koja su u ponedjeljak konzumirala obrok pripremljen od tjestenine, pavlake i jaja u vrtićima Javne ustanove Djeca Sarajeva.

Nakon prijave Zavoda za javno zdravstvo KS o sumnji na trovanje hranom, izvršen je timski nadzor sanitarnih inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) i predstavnika Zavoda za javno zdravstvo KS, nakon čega je konstatovano da higijensko-sanitarno stanje objekta u momentu kontrole zadovoljava zakonom propisane uslove, da svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice, te da se u objektima redovno vrže dezinsekcija, dezinsekcija i deratizacija.

Ipak, roditelji djece iz vrtića smatraju kako neko za ovaj propust mora odgovarati.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*