Održan javni skup za adaptaciju objekta DTV „Partizan“ u Kreki

Udruženje građana „Kreka” organizovalo je danas javni skup, ispred objekta DTV „Partizan” u Kreki. Ovom prilikom govorilo se o inicijativi za adaptaciju zgrade DTV “Partizan”, te o istorijskom i kulturnom značaju ovog prostora.

DTV „Partizan“ u Kreki mjesto je gdje su stasali brojni tuzlanski vrhunski sportisti i kulturne ličnosti grada. Želja mještana ovog naselja je vratiti stari sjaj objektu, da ponovo bude centar sportskih, kulturnih i ostalih društvenih zbivanja, kao i okupljanja građana. Kako nam je kazao predsjednik Udruženje građana „Kreka” Derviš Čičko, njihova inicijativa je pokrenuta prije 18 godina, u više navrata su razgovarali i sa gradskim vlastima, a prije šest mjeseci Gradskom vijeću Tuzla predat je zahtjev sa dokumentacijom, za adaptaciju „Partizana“.

„Organizovali smo ovo da bi animirali javnost, da bi se Krečani okupili, i pokazali da postoji jednostavan i opšti interes lokalne zajednice, da se objekat adaptira i privede stanju kakav je nakda bio. Da se koristi kao nekada za vrijeme Autro-ugraske, stare i nove Jugoslavije do ove demokracije“, kazao je Čičko.

Među brojnim zvanicama, okupljanju Krečana je prisustvovao u ime Gradske uprave, Kemal Kurević šef Službe za komunalne poslove, izgradnju i poslove mjesnih zajednica. Kako je kazao u svom obraćanju, još 2013.godine su krenuli u ozbiljnije aktivnosti izgradnje novog objekta, jer prema nalazima stručnjaka, postojeći nije dovoljno čvrst da bi se adaptirao.

„Aktivnosti su se uglavnom vodile u smjeru pripreme urbanističko-tehničke dokumentacije. Sadržaj i multifunkcionalnost objekta već je ranije utvrđena, da ovo zaista bude centar Mjesne zajednice „Kreka“, gdje bi bila i ambulanta, apoteka, sve prostorije za određene društvene aktivnosti. Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, i za to su predviđeni određeni sadržaji“, rekao je ovom prilikom Kurević.

Ove aktivnosti je usporila prošlogodišnja prirodna nesreća, ali će one u ovoj godinu biti nastavljene. Gradska uprava će u neposrednom kontaktu sa Savjetom mjesne zajednice „Kreka“ i Udruženje građana „Kreka”, nastojati doći do rješenja koji će prema svim aspektiva biti prihvatljivo. Pored brojnih građana Tuzle i zvanica, skup su između ostalih svojim nastupom obogatile, Tuzlanske mažoretkinje, vokalni ansambli i kulturno-umjetnička društva.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*