Nepal – Novi potres jačine 6,7 stepeni po rihteru

Novi zemljotres jačine 6,7 stepeni po Rihteru pogodio je danas Nepal, dan pošto je u toj zemlji zabilježen najjači zemljotres u posljednjih 80 godina u kojem je, prema najnovijem bilansu, stradalo više od 2.000 ljudi.

Američki Institut za geofiziku saopćio je da je zemljotres pogodio region sjeverozapadno od glavnog grada Nepala, Katmandua, nedaleko od kineske granice. Zemljotres se osjetio do Mont Everesta.

Noćas je u Katmanduu registrovano više manjih potresa, a veliki broj stanovnika glavnog grada noć je proveo na ulici ili u šatorima.

“Nismo spavali cijelu noć. Kako da spavamo? Tlo se treslo bez prestanka. Ostaje nam samo da se molimo da ovo prestane i da možemo da se vratimo kućama”, rekla je agenciji Frans pres jedna stanovnica Katmandua.

U vrijeme zemljotresa u Nepalu se zadesilo više hiljada stranih turista. Samo iz Kine ih je preko 600. Njih će danas kineski avioni prebaciti u domovinu.

Još se ne zna šta je sa četvoročlanom porodicom iz naše zemlje, koja živi u Nepalu.

Mnoge strane zemlje ponudile su materijalnu pomoć i poslale spasilačke ekipe da pomognu nepalskim vlastima u spašavanju povrijeđenih.

Bolnice u glavnom gradu su krcate, stotine zgrada sravnjeno je sa zemljom, a mnogi putevi u Katmanduu su presječeni.

“Najnoviji bilans žrtava je 1.953 mrtvih i 4.718 povrijeđenih”, rekao je agenciji Frans pres glasnogovornik Ministarstva unutrašnjih poslova Laksmi Prasad Dakal.

Na Mont Everestu, gdje je zemljotres izazvao lavinu, stradalo je 14 ljudi, ali se strahuje da taj broj nije konačan.

Na najvišu planinu na svijetu jutros je sletjelo šest helikoptera, kako bi spasili povrijeđene u lavini, javio je dopisnik Frans presa.

Zemljotres koji je jučer pogodio Nepal, bio je jačine 7,9 stepeni po Rihterovoj skali i registrovan je 81 kilometar sjeverozapadno od Katmandua.

Osim žrtava u Nepalu, u Indiji su od zemljotresa stradale 34 osobe, u Tibetu 12 i po dvoje ljudi u Bangladešu i na Tibetu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*