OHR o deklaraciji SNSD-a : Entiteti nemaju pravo na otcjepljenje

Ured visokog predstavnika (OHR) poručio je da entiteti, prema Dejtonskom sporazumu, nemaju pravo na otcjepljenje i da postoje na osnovu Ustava Bosne i Hercegovine, što nijedan stranački papir ne može promijeniti.

Povodom usvajanja Deklaracije o slobodnoj i samostalnoj budućnosti Republike Srpske na 5. Saboru SNSD-a, OHR podsjeća na ranije izjave visokog predstavnika da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država, čiji su suverenitet i teritorijalni integritet garantirani međunarodnim pravom i Dejtonskim mirovnim sporazumom.
“Prema Dejtonskom sporazumu, entiteti nemaju pravo na otcjepljenje od Bosne i Hercegovine i oni samo postoje temeljem Ustava Bosne i Hercegovine. Ustavna struktura Bosne i Hercegovine može se mijenjati samo u skladu s amandmanskom procedurom definiranom Ustavom Bosne i Hercegovine. Nijedan stranački papir ne može promijeniti ove činjenice”, naglašava se u saopćenju OHR-a.

Na Deklaraciju o samostalnoj Republici Srpskoj i ponovno lansiranje priče o referendumu koji nije u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine, stižu reakcije i od vladajuće koalicije te opozicije u Federaciji BiH.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*