UN: Vojna akcija nije odgovor na migrantsku krizu

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun danas je apelovao na Evropu da se suzdrži od vojnog rješenja u cilju sprečavanja novog brodoloma u Sredozemnom moru, poput onog u kojem je prošle sedmice život izgubilo više od 750 migranata.

Prošlonedjeljna tragedija migranata u Mediteranu navela je Evropsku uniju na ideju o vojnoj akciji protiv krijumčara ljudima, pri čemu je šefica diplomatije EU Federika Mogerini zadužena za dobijanje dozvole od UN za takve misije, prenijela je agencija AFP.

Ban je, međutim, u intervjuu za italijanski list “Stampa” rekao da “nema vojnog rješenja za tragediju u Mediteranu”.

“Od ključnog značaja je da se primijeni globalni pristup, koji će uzeti u obzir uzroke problema, bezbjednost i ljudska prava migranata i izbjeglica, u vidu legalnih i regularnih kanala za priliv migranata”, rekao je Ban.

“Ujedinjene nacije su spremne da u tom cilju sarađuju sa našim evropskim partnerima”, izjavio je Ban, koji sutra stiže u zvaničnu posjetu Italiji.

“Mjere koje su nedavno najavljene u Luksemburgu i Briselu predstavljaju važne prve korake prema sveobuhvatnoj evropskoj akciji. To je jedinstven pristup koji može da riješi problem ove prirode”, dodao je prvi čovjek UN.

Osim vojne akcije protiv krijumčara ljudi, članice EU su se na vanrednom sastanku u Briselu u četvrtak dogovorile da utrostruče sredstva za spasilačke akcije u Sredozemlju.

 

(vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*