NVO pozivaju na suzdržanost nakon napada u Zvorniku

Koalicija za borbu protiv govora mržnje i zločina iz mržnje osudila je danas “stvaranje atmosfere straha iznošenjem neprimjerenih izjava i prejudiciranjem događaja visokih političkih zvaničnika iz BiH i regije”, nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku kojeg je Tužilaštvo BiH okrakteriziralo terorističkim.

Također, Koalicija je apelirala na sve medije da o ovoj osjetljivoj temi izvještavaju s “punom društvenom odgovornošću i da ne pristupaju događaju senzacionalistički”.

Prije svega apelirali su na online medije da uklone komentare koji sadrže govor mržnje i huškanje te su pozvali političke dužnosnike i analitičare kojima se daje medijski prostor da ne šire paniku i strah i na taj način manipuliraju građanima.

– Najpozvaniji da govore o ovom slučaju su policija i Tužilaštvo BiH i prejudiciranje događaja može biti samo štetno po sigurnost u BiH i policijsku istragu – smatraju u Koaliciji.

Pozdravili su reakcije gradonačelnika Zvornika Zorana Stevanovica i glavnog imama u Zvorinku Mustafe ef. Muharemovića koji su osudili ovaj napad i pozvali građane na tolerantno ponašanje i suzdržavanje od govora mržnje.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*