Preminuo Francois Michelin, čelnik svjetskog proizvođača guma

Francois Michelin, koji je predvodio legendarnu francusku kompaniju za proizvodnju guma skoro pola stoljeća, preminuo je u 88. godini, saopćila je u srijedu kompanija sa sjedištem u Clermont-Ferrandu.

“Francois Michelin posvetio je život kompaniji. On ju je predvodio 47 godina nakon čega ju je predao svom sinu Edouardu. Vizionar i humanitarac, on je neumorno promovirao vrijednosti koje su u samim temeljima naše grupe”, navodi se u saopćenju, prenosi AFP.

Michelin je postao direktor kompanije 1955. i pomogao je u njenom transformiranju u jednog od tri vodeća svjetska proizvođača guma, uz Bridgestone i Goodyear.

Michelin je 1999. godine napustio čelo firme kako bi ga predao sinu Edouardu, čija je smrt utapanjem u 2006. godini zapanjila Francusku.

Čuven po diskreciji koja mu je donijela titulu “najtajnovitijeg francuskog gazde” u nacionalnoj štampi, Francois Michelin jedan je od nekoliko članova porodice koji su upravljali kompanijom koju je osnovao njegov djed u 1889.

“Francois Michelin promovirao je vrijednosti francuske industrije širom svijeta: inovativnost, disciplinu i strast”, naveo je na svom Twitter nalogu francuski premijer Manuel Vaals, ragujući na njegovu smrt.

“U ime radnika grupe želio bih odati posebnu počast ovom izuzetnom čovjeku koji je bio poštovan širom svijeta po svojim vrijednostima, svojim uvjerenjima i svojoj viziji”, izjavio je Jean-Dominique Senard, aktuelni čelnik Michelina.

(Klix.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*