Nepal – Broj žrtava zemljotresa porastao na 6.204

Broj poginulih u prošlonedjeljnom razornom zemljotresu u Nepalu je porastao na 6.204, dok su povrijeđene 13. 932 osobe, najnoviji je bilans koji je u petak saopćio nepalski Centar za vanredne situacije.

Zemljotres jačine 7,8 stepeni Richtera je najteže pogodio Nepal, ali i susjedne oblasti u Indiji i Kini, gdje je poginulo više od 100 osoba, prenosi agencija AFP.

Crveni krst je saopćio da su gradovi i sela u blizini epicentra zemljotresa u centralnom Nepalu “gotovo potpuno uništeni”.

Sudbina više hiljada osoba u udaljenim predijelima Nepala je i dalje nepoznata, pa vlada te zemlje procjenjuje da bi ukupan broj žrtava mogao da premaši 10.000.

Napore spasavanja preživjelih u izolovanim područjima, u kojima učestvuju spasilački timovi iz Nepala i iz međunarodne zajednice, otežavaju loše vrijeme i odroni zemlje.

U četvrtak je objavljena vijest da su u Katmanduu ispod ruševina dvije srušene zgrade pronađeni živi 15-godišnji dječak i mlađa žena. U Nepalu je, međutim, sve glasnije nezadovoljstvo građana odgovorom vlasti na katastrofu, pa su čak izbili i protesti.

Zvaničnici svjetskih humanitarnih organizacija upozoravaju da će se narednih mjeseci, osim prve pomoći građanima i obnove razrušenih kuća, Nepal suočiti s brojnim izazovima poput obnove uništenih sanitarnih prostorija i uklanjanje tijela uginulih životinja.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*