Prvomajski praznik u Banjaluci obilježen protestom blizu pet hiljada radnika

Blizu pet hiljada radnika danas je protestnom šetnjom u Banjaluci obilježilo 1. maj, Međunarodni praznik rada izražavajući nezadovoljstvo najavljenim donošenjem novog zakona o radu bh. entiteta RS, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Saveza sindikata RS-a, koji su iz drugih gradova bh. entiteta RS u Banjaluku došli sa više od 30 autobusa, koristili su pištalje, te uzvikivali “Ne damo Zakon o radu”, “Lopovi”, “Živjela radnička klasa”, i nosili transparente među kojima su “Bolje grob, nego rob”, “Svemu dođe kraj pa i radničkom stradanju” …

Osnovna poruka ovih prostesta, osim da radnici neće pristati na novi zakon o radu bilo je i da je ovo tek početak.

Radnici su u mirnoj šetnji koju je predvodila Ranka Mišić, predsjednica Saveza sindikata RS, krenuli su od zgrade u kojoj je smješten Savez sindikata RS, prošli preko Trga Krajine, a na putu do parka Mladen Stojanović zastali su pored zgrade Narodne skupštine i Vlade Republike Srpske gdje su bili najglasniji.

Dok su se radnici okupljali, i na početku šetnje i u parku, organizatori su puštali pjesme adekvatne tematike “Beogradskog sindikata” i grupe S.A.R.S.

– Plate ne mogu biti smanjene, jer su i onako premale –

U parku učesnici šetnje minutom šutnje odali su počast Draganu Đuriću, članu sindikata MUP-a RS-a koji je ubijen u terorističkom napadu u Zvorniku.

Obratila im se Ranka Mišić koja je istakla da je ovo samo upozorenje i da u sindikatu ima 120.000 radnika i da svi poručuju “NE” novom zakonu o radu.

“Ministar nas je juče uvrijedio jer je za njega ovo samo manifestacija. Kaže neće dirati prava, a hoće da smanji plate. I onako su premale”, poručila je Mišić.

Prema njenim riječima delegacija MMF-a je sindikalcima prilikom sastanka u srijedu poručila da moraju razumjeti kapital, “da radite, da pristanete na smanjenje plata”.

“E pa nećemo”, uzviknula je Mišić, ne šta su radnici u glas odgovorili “Nećemo”

Ona je istakla da je “ovo borba i za penzionere i za nezaposlene”, da se radnici bore za sebe, djecu i roditelje.

“Sledeći put ako krenu na Zakon o radu svi ćemo u Banjaluku i tada će dobiti konačni obračun”, poručila je Ranka Mišić, na šta je masa odgovorila “Ovo je početak”.

Ona je istakla i da će ukoliko “krenu na Zakon o radu opkoliti ova zdanja građena radničkim novcem”.

Na protestima je bila i Snežana Majičić iz Banjaluke koja je prvi put u životu u štrajku. Ekipi Anadolu Agency rekla je da su joj i ranije narušavana radnička prava, ali da je novi zakon o radu kap koja je prelila čašu.

“Ovo je potpuno obespravljenje, katastofa. Oduzimaju nam 50 posto prava”, smatra Veljko Žugić, koji je na proteste u Banjaluku došao sa Sokoca.

– Radnici ne daju stečena prava –

Predsjednik Aktiva mladih Savez sindikata Goran Stanković pročitao je Prvomajski proglas, u kojem se poručuje “NE” novom zakonu o radu, kao i da Savez sindikata ne da ugovor o radu na neodređeno vrijeme, 40-časovnu radnu sedmicu i “tri osmice”.

Sindikat ne da pravo na plaćenu pauzu od 30 minuta, godišnji odmor i plaćeno odsustvo, kao i pravo na godinu plaćenog porodiljskog odsustva, kolektivno pregovaranje, pravo na uvećanje plate na osnovu minulog rada od 0,5 posto, te pravo na uvećanje plate na osnovu prekovremenog rada od 30 posto.

U proglasu se ističe se da Sindikat ne da pravo na uvećanje plate po osnovu rada na državne praznike od 50 posto, pravo na troškove prevoza kod dolaska i povratka sa posla, pravo na topli obrok, te pravo na regres i godišnji odmor.

Sindikat je poručio da ne da ni pravo na otpremninu prilikom odlaska u penziju, otkazni rok, otpremninu kod tehnološkog viška, kolektivne ugovore i pravo na praznike.

Nakon što je pročitan Prvomajski proglas, učesnici protestne šetnje, koja je protekla mirno uz jake mjere obezbjeđenja policije i sindikalnih radara, su se razišli.

(Vijesti.ba/AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*