Delegacija China Gezhouba Group u Vladi FBiH: Ubrzati pripremu izgradnje Bloka 7 TE Tuzla

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić primio  u Sarajevu delegaciju kineske kompanije China Gezhouba Group co. na čelu s potpredsjednikom Lv Ze Xiangom. Konzorcij CGGC-GEDI je prošle godine u tenderskom postupku izabran za najpovoljnijeg ponuđača za projekt izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla kapaciteta 450 megavata.

Cilj posjete kineske delegacije je da se konkretiziraju daljnji koraci u provedbi ovog projekta, što podrazumijeva jasnije preciziranje uvjeta kreditnog aranžmana s kineskom državnom Exim bankom, te osiguravanje podrške domaćih vlasti za njegovu realizaciju.

Zaključeno je da se kontakti dviju strana nastave i ubrza priprema kompletnog projekta za realizaciju ove značajne investicije u energetski sektor Bosne i Hercegovine.

Sastanku su prisustvovali i zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, ministar energije, rudarstva i industrije Reuf Bajrović, generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica i izvršni direktor za kapitalne investicije u EPBiH Amil Kamenica.

(indikator/rtv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*