Održane radionice o maloljetničkoj delikvenciji u TK

Ministarstvo za rad, socijalnu politiku i povratak TK je u novembru 2014.godine, organizovalo konferenciju „Maloljetnička delikvencija – Dijalog, razmjena iskustava i znanja“. Kao nastavak aktivnosti konferencije, danas je u Tuzli održana radionica, na kojoj je bilo riječi o prevenciji, intervenciji i resocijalizaciji maloljetničke delikvencije na Tuzlanskom kantonu.

Cilj konferencije je bila razmjena iskustava i znanja, te diskusija o rezultatima trogodišnjeg istraživačkog projekta, „Uticaj različitih konteksta socijalizacije na razvoj maloljetničke delikvencije u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini – Preporuke za mjere prevencije i intervencija“.  Kako nam je kazala Suada Selimović, stručna savjetnica u Ministarstvu za rad, socijalnu politiku i povratak TK, rezultati tog istraživanja trebali bi biti iskorišteni, za konkretne preporuke odnosno projekte, koji će doprinijeti prevenciji, intervenciji i resocijalizaciji maloljetničke delikvencije.

Utvrđene su i rizične grupe, na što je u mnogome uticala i činjenica, da je Bosna i Hercegovina poslijeratna zemlja u tranziciji. Prema riječima  Suade Selimović, to su uglavnom muške osobe od 16 do 18 godina, u sredinama gdje sistem socijalne usluge nisu dovoljno razvijene. Kao jedan od faktora je i siromaštvo, a na maloljetničku delikvenciju utiču svi faktori u zajednici od porodice, škole, do društva.

Pored pomenutog ministarstva, učesnici ovog istraživačkog projekta su Odsjek za socijalni rad Filozofskog fakulteta, Medicinski i Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet Univerziteta u Tuzli, Univerzitet primjenjenih nauka sjeverozapadne Švicarske, i Udruženje „Vive žene“ Tuzla. Rok za izradu je oktobar ove godine, a implementacije je predviđena u 2016.godini.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*