Svjetski dan i Nedjelja Crvenog križa

Svjetski dan Crvenog križa, Crvenog polumjeseca i Nedjelja Crvenog križa obilježavaju se od 8. do 15 maja. Ove godine su posvećeni obilježavanju 50 godina od nastanka sedam principa društva, a to su: humanost, nepristrasnost, neutralnost, nezavisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost.

Cilj svih humanitarnih manifestacija u okviru obilježavanja Nedjelje Crvenog križa je buđenje svijesti svih građana BiH o potrebi pružanja pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva.

Predstavnici Crvenog križa Federacije BiH, u saradnji sa Crvenim krstom Republike Srpske, posjetit će povratnike u mjestu Stragičine, u opštini Rudo koji su pretrpjeli velike štete tokom prošlogodišnjih poplava i uručiti im pakete humanitarne pomoći.

Biće ozvaničen i završetak obnove kuća u Topčić Polju i Maglaju u saradnji sa Crvenim polumjesecom Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Tradicionalna manifestacija “Nedjelja Crvenog križa” u Zenici počinje medijskom kampanjom i podizanjem svijesti o značaju dobrovoljnog darivanja krvi.

Članovi Crvenog križa bit će aktivni u nizu drugih akcija, a tradicionalna “Nedjelja” će započeti simboličnom posjetom rođenim trojkama iz Nemile kod Zenice.

Nekoliko radionaica biće organizovano s ciljem “širenja znanja o principima Crvenog križa i Ženevskim konvencijama” za učenike osnovnih škola.

Centralna manifestacija obilježavanja Nedjelje Crvenog križa na području Zenice održat će se će se tokom svečanog otvaranja igrališta “Podluke” izgrađenog u okviru projekta psihosocijalne podrške.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*