Konzervativci Davida Camerona pobjednici izbora u Velikoj Britaniji

Nakon gotovo tri četvrtine prebrojanih glasova na britanskim parlamentarnim izborima, održanima u četvrtak, konzervativci premijera Davida Camerona osvojili su 203 od 650 zastupničkih mandata a izlazne ankete ukazuju na to da bi taj broj mogao porasti na više od 316 do 325 zastupničkih mjesta u donjem domu parlamenta što je nešto manje od apsolutne većine i daje velike mogućnosti za formiranje vlade.

Pred konzervativcima premijera Camerona stoga je još pet godina vladanja Britanijom nakon neočekivano dobrih izbornih rezultata no bit će suočeni s obnovljenim pozivima škotskih nacionalista, koji su ostvarili iznadprosječne rezultate, za neovisnošću Škotske, prenosi Index.

Vođa oporbenih laburista Ed Miliband, iako još nije priznao poraz, u petak rano ujutro kazao je kako “duboko žali” zbog “vrlo razočaravajuće i teške noći”.

Cameron je kazao kako se nada da će formirati vladu nakon što je njegova stranka imala “moćnu noć”.

Procjene BBC-ija govore da bi Cameronova stranka mogla osvojiti i do 325 mandata. U praksi više od 323 mandata u parlamentu znači većinu jer zastupnici iz sjevernoirskog Sinn Feina odbijaju sjesti u zastupničke klupe.

Laburisti bi prema izlaznim anketama mogli osvojiti tek 239 mandata i to bi bio njihov najgori izborni rezultat u posljednjih 30 godina.

SNP premoćno pobijedio u Škotskoj

Škotska nacionalna stranka (SNP) premoćno je u četvrtak pobijedila na britanskim općim izborima u Škotskoj, što bi moglo potaknuti novu bitku za neovisnost te britanske pokrajine.

Nakon što su objavljeni rezultati u više od polovice škotskih izbornih jedinica, SNP je osvojio sva mjesta, a prema izlaznim anketama ta bi stranka trebala dobiti 58 od ukupno 59 škotskih mandata.

Ipak u slučaju premoćne izborne pobjede konzervativaca premijera Davida Camerona, SNP bi mogao ponovno biti isključen iz buduće britanske vlade, što bi moglo dovesti do novih konfrontacija oko škotskih nastojanja za ostvarivanjem veće autonomije odnosno neovisnosti.

Izlazne ankete na razini Velike Britanije pokazuju da bi konzervativci trebali osvojiti 316 mandata, što je tek nešto manje od apsolutne većine, dok bi oporbeni laburisti osvojili samo 239 zastupničkih mjesta.

Ako takav rezultat bude potvrđen, SNP ne bi imao ključnu prevagu u parlamentu kojoj se nadao uoči izbora. Analitičari su prije izbora ocjenjivali da bi potencijalna koalicija SNP-a i laburista mogla srušiti Camerona i sastaviti novu vladu.

Ipak, i ovakav scenarij dramatično naglašava političku podjelu između Engleske i Škotske.

U nevjerojatnoj pobjedi SNP-a u Škotskoj posebno se ističe pobjeda njegove kandidatkinje 20-godišnje studentice politologije Mhairi Black nad jednim od vodećih laburista Douglasom Alexanderom sa gotovo 6000 glasova više. Black je postala najmlađi član britanskog parlamenta od 19. stoljeća.

Škotska je uvijek bila snažna utvrda laburista a na ovim izborima oni bi mogli ostati bez i jednog mandata u toj pokrajini, predajući sva svoja zastupnička mjesta SNP-u koji je na prethodnim izborima 2010. osvojio samo šest mandata.
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*