Pred poslanicima Prijedlog dopuna Izbornog zakona BiH

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH razmatrao je danas Prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji je predlagač poslanik Damir Arnaut (SBBBiH), sa mišljenjem Ustavnopravne komisije koja je utvrdila da on nije usaglašen s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Predloženi zakon predviđa da se klubovi delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji se nakon općih izbora 2014. godine nisu mogli popuniti ni u skladu s članom 10.16 ovog zakona, popune neizabranim kandidatima iz reda datog konstitutivnog naroda ili ostalih s kandidatskih lista za kantonalne skupštine onih političkih subjekata koji su na tim izborima osvojili mandate u jednoj ili više takvih skupština.

Predlagač zakona Damir Arnaut je kazao kako se radi o dopuni Izbornog zakona u vezi samo jednog pitanja koje bi omogućilo popunu Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta FBiH koji je nakon prošlih izbora ostao nepopunjen.

Po njegovim riječima, od predviđenih 17 delegata, u Klubu srpskog naroda trenutno ima samo 13 za razliku od ostala dva konstitutivna naroda koja u tom domu učestvuju u punom kapacitetu.

Arnaut je naveo da će se danas glasati o izvještaju Ustavnopravne komisije „da prijedlog zakona o dopuni Izbornog zakona nije u skladu sa ustavom BiH“.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*