Prepoznajte postporođajnu depresiju

Ova psihoza napada žene sa hormonskim poremećajima. “Promjena raspoloženja koja se može javiti kod porodilja sa hormonskim poremećajem nakon porođaja, najčešće u prvih šest nedjelja po porođaju, jeste postpartalna ili postporođajna psihoza. Obično nastaje naglo u obliku depresije”, kaže dr Ninoslava Mihajlović, psihijatar.

Ona ističe da se zbog ove depresije ponašanje porodilje mijenja i postaje upadljivo za porodicu i okolinu.

“Porodilja postaje nezainteresovana za bebu i okolinu, povlači se u sebe, plače i sve vidi crno. U ozbiljnim, rijeđim slučajevima simptomi se mogu ispoljavati i kao šizofreni, pa se mogu javiti i autizam, slušne halucinacije ili različite sumanute ideje”, navodi dr Mihajlović.

Osnova pospartalne depresije je hormonalne prirode pa se stoga, prema riječima ljekara, i ispoljava kod žena koje imaju hormonski poremećaj uslovljen trudnoćom i porođajem.

“Porodilje koje su ranije imale psihičke poremećaje lakše zapadaju u depresivno stanje i češće obolijevaju. Uslovi u kojima se odvija trudnoća su takođe značajni i mogu imati uticaja na psihološko stanje majke. Depresiji su podložne žene koje su nezrele ličnosti, koje imaju otpor prema materinstvu ili suprugu, plašljive i nesigurne žene su sklonije obolijevanju i uticaju hormonalnih promjena. Takođe, loši socijalni uslovi i vanbračna trudnoća u težim životnim uslovima doprinose nastanku depresije”, objašnjava dr Mihajlović.

Ona naglašava da je kod liječenja najbolje prvo pokušati sa psihoterapijom jer svaki lijek preko mlijeka utiče i na novorođenče, piše Blic.

“Kada je neophodno uvesti lijekove, dojenje treba zamijeniti uvođenjem mlijeka prilagođenog mjesecima života djeteta. Najbolje je ako majka izmuzavanjem uspije da održi dojenje i po ukidanju lekova nastavi sa dojenjem. Ono što žene treba da znaju i što je karakteristično jeste da onog momenta kad beba uzme dojku i počne da sisa nastupi depresivno raspoloženje, što se može objasniti neurohumoralnim uticajem hormona”, kaže psihijatar.

Koliko će bolest potrajati u velikoj mjeri zavisi od ranog prepoznavanja simptoma i dobrog pristupa porodilji.

“U kući treba da bude topla i prijatna atmosfera, treba izbjegavati mračne prostorije, dolaske i zapitkivanje rodbine i komšiluka treba isključiti. Najbolje je da porodilja bude okružena osobama koje voli i u koje ima povjerenja. Po pravilu bi sa smanjenjem hormonalnog disbalansa postpartalna psihoza trebalo da prođe nekoliko mjeseci poslije porođaja”, kaže dr Mihajlović.

Postporođajnoj depresiji su podložne:
Nezrele ličnosti
One koje maju otpor prema materinstvu ili suprugu
Plašljive i nesigurne žene
One koje žive u lošim socijalnim uslovima
One koje imaju vanbračnu trudnoću u težim životnim uslovima
Simptomi:
Nezainteresovanost za bebu i okolinu
Povlačenje u sebe
Neprestani plač
Sve vidi crno
Autizam
Slušne halucinacije
Razne sumanute ideje
(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*