Otvoren Sarajevo Business Forum

U Sarajevu je danas počela šesta međunarodna investicijska konferencija Sarajevo Business Forum (SBF) “One region, one economy”.

Nakon intoniranja državne himne Bosne i Hercegovine uvodne riječi uputio je direktor Bosna Bank International Amer Bukvić pozdravivši prisutne državnike i privrednike.

“Danas imamo 900 učesnika i više od 300 domaćih i stranih novinara. To je porast interesovanja od čak 50 posto u odnosu na prethodne godine što pokazuje važnost Sarajevo Business Foruma”, rekao je Bukvić.

Ove godine moto foruma je “One region, one economy” ili “Jedna regija, jedna ekonomija” gdje će fokus biti promovisanje potencijala regiona uključujući ekonomiju, turizam i sigurnost.

Bukvić je poručio gostima, među kojima su privrednici iz brojnih zemalja svijeta, da ne odu iz Sarajeva i Bosne i Hercegovine a da ne uspostave nova partnerstva, poznastva i prijatelje.

Jedan od pokretača ideje o SBF-u Haris Silajdžić poručio je kako će sinergija i dobro vodstvo regiona pomoći razvoju istog.

“Prošle godine dodatkli smo se vrlo važne teme – istraživanje i inovacija vrlo su važni za razvoj zemalja u okruženju. Naše države mogu biti važan dio u globalnoj ekonomiji, ali bez inovacija ostat ćemo iza svih. Regionalna saradnja je nešto što podržavam, ali prvo pokušajmo zadržati umove u BiH i regionu”, rekao je Silajdžić.

Direktor Islamske razvojne banke IDB Ahmad Mohamed Ali Al Madani, nakon što je pozdravio prisutne, izrazio je počastvovanost što IDB ima svoju ulogu u SBF-u.

“Prije pet godina sanjali smo kako SBF može imati ulogu slike nove budućnosti države i regije koja je izašla iz konflikta. Bio je to san o stvaranju ekonomskog raja. Mislim da polako ostvarujemo taj san”, rekao je Al Madani.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić pozdravio je dolazak predstavnika Srbije kao znak htijenja da se regija pretvori u jednu privlačnu metu za investitore.

“Regija može, za razliku od njenih zemalja, privući velike investitore. Moramo uložiti u edukaciju i inovaciju, a uz to sam uvjeren kako možemo prevazići sve prepreke koje stoje pred nama”, rekao je Ivanić.

Ali Babacan, zamjenik premijera Turske, rekao je kako SBF postaje odlična platforma za razmjenu iskustava u jugoistočnoj Evropi.

“Ovogodišnja tema je vrlo važna jer za ekonomski prosperitet vrlo je važno da postoji slobodan promet dobara i kapitala među državama. Kada postoje ograničenja to je nemoguće uraditi, a jednom kada granice postanu nebitne to će biti značajan događaj za region”, rekao je Babacan.

Organizatori SBF-a su BBI banka i Islamska razvojna banka, a trajat će dva dana.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*