Delegacija Şişecam-a posjetila Vladu TK

Planovi daljeg razvoja i širenja proizvodnih kapaciteta, ali i poteškoće s kojima se susreću u svom poslovanju bili su tema današnjeg sastanka delegacije Şişecam-a, sa delegacijom Vlade Tuzlanskog kantona.

Premijer Kantona Bego Gutić je gostima iz Turske zaželio dobrodošlicu i iskazao zahvalnost za dosadašnje investicije i društveno odgovoran odnos ove kompanije, te iskazani interes za dalja investiranja na području našeg kantona.
Kako je istakao generalni direktor Şişecam-a, jednog od najvećih svjetskih proizvođača stakla i hemikalija sa 100% turskim kapitalom, Ahmet Kirman, cilj ove kompanije je konstantan rast i razvoj fabrike Sode u Lukavcu, koja je dostigla godišnji kapacitet od 500.000 tona.

U svom izlaganju predstavnici Şişecam-a su ukazali i na određene poteškoće u poslovanju. Prije svega to se odnosi na cijenu slanice koju nabavljaju od Rudnika soli Tuzla, a koja je znatno skuplja od slanice u Turskoj i Bugarskoj. Premijer Gutić je izrazio razumijevanje za ovaj zahtjev, posebno uzimajući u obzir znatno povećanje potrošnje slanice, ali i istakao da cijena slanice mora odgovarati kvalitetu slanice i biti ekonomski formirana kako ne bi ugrožavala poslovanje Rudnika.
Također, rečeno je da Vlada sa odobravanjem gleda na iskazani interes i podnesene zahtjeve za započinjanje procesa istraživanja mineralnih ležišta, kakao bi Şişecam u narednom periodu proširio svoje poslovanje i na eksploataciju ruda i menerala.
„U fokusu ove Vlade Tuzlanskog kantona jesu nova radna mjesta i smanjenje broja nezaposlenih, tako da će Vlada i svi njeni članovi aktivno raditi na pružanju podrške svim razvojnim projektima privrednih društava na području našeg kantona“ rekao je premijer Gutić.

Na sastanku je istaknut i problem cijene željezničkog transporta. Iako Vlada TK nema direktnu nadležnost niti mogućnost odlučivanja, iskazana je podrška i htjenje Vlade našeg kantona da se uključi i pokuša sa Vladom FBiH pomoći u rješavanju ovog problema. Posebno iz razloga što se radi o jednoj od najvećih izvozno orijentiranih kompanija u BiH.

„Şişecam je u svom dosadašnjem poslovanju pokazao odgovoran odnos prema preuzetim obavezama. U daljem radu trudit ćemo se da u duhu društveno odgovorne kompanije pomognemo i Lukavcu i Tuzlanskom kantonu, a vjerujte da, kao multinacionalna kompanija, u Bosni i Hercegovini pokazujemo najveću fleksibilnost u odnosu na naše norme i pravila poslovanja“ istakao je direktor Kirman.

Osim premijera Gutića, u ime Vlade Tuzlanskog kantona sastanku su prisustvovali ministar industrije, energetike i rudarstva Srđan Mićanović, ministar za boračka pitanja Fahrudin Skopljak i savjetnik premijera Miralem Nuhanović, a osim direktora Kirmana, delegaciju Şişecam -a su činili predsjednik hemijske grupacije Şişecam-a Tahsin Burhan Ergene, pomoćnik predsjednika hemijske grupacije Şişecam-a Hidayet Özdemir i generalni direktor Şişecam Sode Lukavac Barış Can.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*