Sutra kampanja “Razmislite – biciklisti su dio saobraćaja”

Bosanskohercegovački auto-moto klub – BIHAMK, uz podršku Međunarodne automobilističke asocijacije FIA sutra će provesti kampanju “Razmislite – biciklisti su dio saobraćaja” s ciljem povećanja svijesti vozača motornih vozila o biciklistima kao ravnopravnim učesnicima u saobraćaju.

Kampanja će biti realizovana u saradnji sa AMK i organizacionim jedinicama BIHAMK-a u svim većim mjestima.

U okviru kampanje bit će podijeljeno 30.000 stikera kao podsjetnik vozačima da se zbog bicilista i motociklista “provjere retrovizori” prije neke radnje u saobraćaju.

Također, pored naljepnica vozačima će biti podjeljena ista količina informativno-edukativnih letaka i brošura, koje su odštampane u saradnji sa JP Ceste FBiH.

Podjela informativno-edukativnog materijala bit će praćena emitovanjem animiranog video spota na web stranici, Facebook stranici, kao i na You Tube kanalu BIHAMK-a.

Aktivnostima kampanje namjerava se svim vozačima bicikla i mopeda pomoći da se informiraju o zakonskim propisima iz oblasti saobraćaja i pravilnom tehnikom vožnje u specifičnim uslovima i primjene u svakodnevnom saobraćaju.

Trećinu od ukupnog broja učesnika u saobraćaju u Evropi čine biciklisti, motociklisti i vozači mopeda, najavili su iz BIHAMK-a.

Svake godine na evropskim cestama pogine više od 7.500 biciklista, 40 posto poginulih biciklista stradalo je na raskrsnicama, a više od 75 posto u sudaru sa putničkim i teretnim motornim vozilima.

U posljednje tri godine u BiH poginulo je više od 90 biciklista i vozača mopeda, dok ih je više od 240 pretrpjelo teške tjelesne povrede.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*