Ministri finansija EU usvojili preporuke za ekonomske politike zemalja zapadnog Balkana i Turske

Ministri finansija EU, zemlje kandidati i potencijalni kandidati usvojili su preporuke kako bi se osigurale odgovarajuće javne finansije te povećanje konkurentnosti i dugoročnog rasta u zemljama zapadnog Balkana i Turske.

– Unaprjeđeni programi ekonomskih reformi su odličan alat za poboljšanje konkurentnosti, dugoročni rast i strukturalne reforme u zemljama zapadnog Balkana i Turske. Posebno pozdravljam pozitivan odgovor na ove aktivnosti u našim zemljama partnerima, ali i u samoj EU. Sada je došlo vrijeme za sve zemlje da provedu ove reforme za dobrobit svojih građana – istakao je povjerenik za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn.

Preporuke objavljene 12. maja temelje se na programima ekonomske reforme koje su vlasti ovih zemalja izradile na zahtjev Europske komisije i dostavile krajem januara.

Programi obuhvataju trogodišnji period i fokusiraju se na okvir makroekonomskih i fiskalnih politika, te prvi put i na sektorskim strukturnim reformama, na primjer u pogledu infrastrukture, obrazovanja i zapošljavanja, industrijskih objekata, poslovnog okruženja i trgovinske integracije.

Predviđeno je da se aktivnost ponavlja na godišnjoj razini, a cilj joj je pomoći partnerima u procesu proširenja EU kod postepenog ispunjavanja ekonomskih kriterija za članstvo te izgradnji kapaciteta za pripremu ispunjavanja obaveze izvještavanja u okviru ekonomskog praćenja od strane EU.

Istovremeno, u skladu s zaključcima Vijeća iz decembra 2014. godine i pisane obaveze koju su potpisali stranački lideri BiH, a koja je potom usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH, sama Bosna i Hercegovina trenutačno provodi aktivnost definiranja cjelovitog i komplementarnog inicijalnog programa reformi, s posebnim naglaskom na prijeko potrebne socioekonomske reforme.

Na sastanku održanom na Jahorini u ponedjeljak, 11. maja, predstavnici Delegacije EU i EUSR-a i Europske komisije naglasili su predanost EU u pružanju podrške i pomoći BiH u ovom procesu. Proces reformi također će biti izravno uzet u obzir u pripremi narednog godišnjeg ERP-a.

Preporuke od 12. maja će se odraziti i na paket proširenja za 2015. godinu, koji će uzeti u obzir daljnji napredak nakon današnjeg sastanka Vijeća za ekonomske i finansijske poslove (ECOFIN), a također će biti osnova za procjenu programa ekonomskih reformi za 2016 godinu, saopćeno je iz Delegacije Evropske unije u BiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*