Sarajevo: Sutra Konferencija “Akcioni plan BiH u okviru Partnerstva za otvorenu vlast”

Transparency International Bosne i Hercegovine (TIBiH), uz podršku Fonda otvoreno društvo BiH, a u saradnji sa koalicijom nevladinih organizacija (Centar za zastupanje građanskih interesa – Fondacija CPI, Analitika, Zašto ne, Centar za istraživačko novinarstvo – CIN), organizator je konferencije pod nazivom “Akcioni plan BiH u okviru Partnerstva za otvorenu vlast”, koja će biti održana sutra u Sarajevu. 

Bosna i Hercegovina je u septembru 2014. godine zvanično postala članica Partnerstva za otvorenu vlast (Open Government Partnership – OGP), svjetske inicijative koja broji 65 članica i koja nastoji države širom svijeta podstaći na veću transparentnost i bolje upravljanje kroz preduzimanje konkretnih koraka u zakonodavstvu i praksi.

Nakon pristupanja OGP-u, Bosna i Hercegovina ima obavezu da u saradnji sa civilnim društvom sačini Akcioni plan koji će sadržavati niz mjera i aktivnosti na unapređenju transparentnosti i odgovornosti u radu vlasti, aktivnijem učešću građana u procesima donošenja odluka, te korištenju novih tehnologija i inovacija za povećanje otvorenosti vlasti i unapređenje interakcije između građana i javnih institucija.

Tema Konferencije koju TIBiH organizuje biće upravo procesi i principi izrade akcionog plana, a biće predstavljena i iskustva iz država regiona koje su već ranije kreirale i započele primjenu akcionog plana.

Organizacije civilnog društva će prezentovati prioritete koji bi trebali biti uključeni u akcioni plan BiH, dok bi vodeće institucije u okviru OGP inicijative trebale predstaviti dosadašnje i planirane korake u izradi i usvajanju akcionog plana za BiH, najavljeno je iz TIBiH.

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*