Dom naroda PSBiH: Usvojen Budžet za 2015. godinu i izmjene Krivičnog zakona BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, po hitnom postupku, usvojio prijedloge Krivičnog zakona BiH i zakona o  Budžetu institucija BiH za 2015. godinu u iznosu od 1,5 milijardi KM. Usvojen i Prijedlog zakona o civilnom vazuhoplovstvu, potrebno usklađivanje između domova. Završena sjednica Doma naroda.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je, po hitnom postupku, usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Za prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH glasalo je 12 delegata, a tri su bila protiv. Protiv su glasali delegati iz SNSD-a i DNS-a.

Predstavnički dom je ovaj zakonski prijedlog usvojio prošle sedmice, također po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona s ciljem harmonizacije krivičnog zakonodavstva u BiH s međunarodnim pravom te usklađivanja s preporukama GRECO-a, MONEYVAL komiteta i FATF-a, međunarodnog tijela čiji je zadatak praćenje mjera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

Kako je ranije saopćeno iz Vijeća ministara BiH, predloženim zakonom se izvršava i razgraničenje nadležnosti za pojedina krivična djela koja su sadržana u krivičnim zakonima BiH, entiteta i Brčko Distrikta BiH radi otklanjanja mogućih sukoba nadležnosti između njihovih policijskih i pravosudnih tijela.

Izmjenama i dopunama Zakona, između ostalog, predviđene su strože kazne za krivična djela trgovine ljudima te se organizirana međunarodna trgovina ljudima propisuje kao posebno krivično djelo, a u zakon se uvodi i krivično djelo “prisilni nestanak“.

Istovremeno, definirana je obaveza oduzimanja imovinske koristi stečene krivičnim djelom i od lica na koje je ona prenesena, a zakonski se detaljno reguliraju i sva djela i propusti nastali tokom obavljanja funkcije službenog lica.

Tokom rasprave, Predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović izrazio je žaljenje što “ovaj tako bitan zakon, vrlo značajan, je doživio da praktično preglasavanjem u BiH ga donosimo, a on se primjenjuje teritorijalno na cijelom području BiH“.

Podsjetio je da je ovaj zakon dugo u proceduri.

Po njegovim riječima, najmanji je problem da li bi bio razmatran po hitnom postupku ili ne, „kada bi suština, sadržaj ovog zakona bili potpuno usaglašeni za cijelu BiH“.

– Mislim da je trebalo učiniti dodatne napore od resornog ministarstva da se s Republikom Srpskom, koja je imala ozbiljne primjedbe na ovaj zakon, postigne konsenzus. On je izostao bez nekog obrazloženja, bar meni nepoznatog – kazao je Nović.

On je istaknuo da se morala otvoriti dodatna rasprava “da razjasnimo šta je to neprihvatljivo od strane RS-a, odnosno šta je to neprihvatljivo za resorno Ministarstvo pravde, prijedlozi koje je davala Republika Srpske“.

Usvojen Budžet za 2015. godinu
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je, po hitnom postupku, usvojio Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu.

Prema tom dokumentu, budžet iznosi 1.563.580.625 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2014. godine 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625 i manji su za 232.812.343 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

U strukturi prihoda dominira zahvaćanje s Jedinstvenog računa u identičnom iznosu kao i 2014. godine od 750.000.000 KM.

Projiciranim budžetom ukupna javna potrošnja svodi se na nivo koji omogućavaju realni prihodi bez zastoja u provedbi reformi. Prioriteti su izgradnja državnih funkcija u vezi s ispunjavanjem uvjeta za napredak BiH prema Evropskoj uniji te jačanje pravosudnih, policijskih i sigurnosnih agencija na nivou BiH u borbi protiv terorizma i organiziranog kriminala.

Za predloženi budžet glasalo je 10 delegata, jedan je bio protiv i četiri suzdržana.

Neki od delegata imali su primjedbu što je predložena hitna procedura za razmatranje budžeta, tako da delegati nemaju mogućnost da utiču na njegov sadržaj.

Delegat Dragutin Rodić je tokom rasprave poručio “neka ovo bude posljednji budžet koji se usvaja po hitnoj proceduri“.

Delegat Nebojša Radmanović je, između ostalog, kazao da u godini kada treba još više da štedimo, Predsjedništvo BiH traži još dio tekuće budžetske rezerve “da troši kako ono hoće“.

Usvojen i zakon o civilnom vazduhoplovstvu
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je usvojio Prijedlog zakona o obligacionim odnosima u civilnom zrakoplovstu BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog ovog zakona s ciljem usklađivanja ove oblasti s evropskom legislativom.

S obzirom na to da je Dom naroda usvojio ovaj zakon u nešto drugačijem tekstu u odnosu na Predstavnički dom, bit će potrebno izvršiti usaglašavanje između domova.

Dom naroda je usvojio i Prijedlog zakona o carinskoj politici u BiH, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, ali će i on morati biti usaglašen s tekstom usvojenim u Predstavničkom domu.

*   *   *

Dom naroda parlamentarne skupštine BiH ima obiman dnevni red,a današnja sjednica počela je postavljanjem delegatskih pitanja.

Genjac:  Šta je sa smještajem institucija BiH?
Delegat Kluba Bošnjaka Halid Genjac (SDA) postavio je pitanje o sistemskom rješavanju smještaja državnih institucija radi smanjenja izdataka za iznajmljivanje prostora.

Naime, upitao je koje je sve zgrade i prostore i po kojoj cijeni Vijeće ministara BiH u prethodnom mandatu kupilo za smještaj bh. institucija te koji su razlozi zbog kojih neke institucije odbijaju useljenje u objekte.

Zatražio je i odgovor o tome da li je zgrada Hidrogradnje kupljena za devet miliona KM i da li je ona tada bila pod hipotekom zbog čega je u ovaj proces uključeno i Pravobranilaštvo BiH, kao i da li je izvršena analiza kojom imovinom država već raspolaže i da li se ta imovina mogla koristiti za smještaj bh. institucija.

Na ovo pitanje odgovor je dao ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda (HDZ) koji je pojasnio da je za kupovinu zgrada zadužena Služba za zajedničke poslove institucija BiH i Komisija za provođenje postupka kupovine objekata koju je imenovalo Vijeće ministara.

No, prema informacija kojima Bevada raspolaže, zgrada Hidrogradnje nije kupljena jer nakon što je Pravobranilaštvo donijelo stav o toj zgradi, procedura kupnje je zaustavljena.

Zatražen je i odgovor od Generalnog sekretarijata da pripremi cjelokupan odgovor o problematici smještaja institucija koji će potom biti dostavljen delegatu Genjcu.

Raguž: Šta je sa koridorom 5C?
Delegat u Klubu Hrvata Martin Raguž (HDZ 1990) postavio pitanje o izgradnji koridora 5-C s posebnim osvrtom na izgradnju mosta na Savi kod Svilaja te nastavku izgradnje na južnoj trasi prema Mostaru i Počitelju.

Ocijenio je da je ovaj projekt od izuzetnog značaja za privredu države i najznačajniji infrastrukturni projekt te naglasio da nije potpuno zadovoljan odgovorom Ministarstva komunikacija i prometa BiH jer most na Savi čeka više od četiri godine te da se ne zna ni ko će raditi taj most otkako je potpisan ugovor s Republikom Hrvatskom.

Zatražio je da mu se u novom odgovoru dostavi odgovor o procjeni rokova kada bi trebao biti održan novi tender te kada se može očekivati početak izgradnje ovog mosta podsjećajući da je odobreno oko 100 miliona KM za izgradnju mosta.

Rodić: Kada ćemo izvoziti mlijeko?
Delegat Kluba Srba Dragutin Rodić (DNS) zatražio je odgovor od ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirka Šarovića (SDS) o izvozu mlijeka iz BiH jer uvjeti za izvoz još nisu ispunjeni, iznoseći podatak da je BiH do ulaska Hrvatske u Evropsku uniju izvozila 40 miliona litara mlijeka.

Šarović je potvrdio da su predstavnici Ureda za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dablina izvršili pregled stanja u BiH kada je ova oblast u pitanju podsjećajući da je BiH po osnovu uputa Ureda napravila izmjene u zakonodavstvu.

FVO je odobrio svih šest tačaka iz Akcijskog plana u vezi s ispunjavanjem uvjeta za izvoz mlijeka u EU, a Šarović je naglasio da je pred bh. institucijama usvajanje izmjena i dopuna zakona o veterinarstvu te zakona o poljoprivredi i zakona o hrani na državnom nivou koje bi već sutra trebale biti upućeni u parlamentarnu proceduru.

Šarović je najavio da će predložiti izmjene zakona po hitnoj proceduri, s obzirom na to da su sve odredbe usaglašene kroz interresornu radnu grupu te se očekuje da će usvajanje zakona ići mnogo brže.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH bi na današnjoj sjednici trebalo da razmatra zahtjev Kolegija tog Doma da se Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2015. godinu razmatra po hitnom postupku.

Predstavnički dom državnog parlamenta je prošle sedmice usvojio ovaj dokument, prema kojem budžet iznosi 1.563.580.625 KM, od čega su ukupni prihodi za finansiranje institucija i primici na nivou 2014. godine 950.000.000 KM, a prihodi za servisiranje vanjskog duga 613.580.625 i manji su za 232.812.343 KM u odnosu na budžet prethodne godine.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*