Potrebno je smjestiti još oko 100.000 raseljenih osoba

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice BiH Semiha Borovac izjavila je danas u Mostaru da će zasigurno trebati još najmanje četiri godine da se okonča proces povratka u BiH.

– Ono što je činjenice jeste da je ostalo još oko 100 hiljada raseljenih lica da se smjeste – kazala je Borovac.

Odgovarajući na novinarsko pitanje koliko je potrebno sredstava da bi se okončao povratak u našoj zemlji, Borovac je kazala kako je potrebno obezbijediti oko 900 miliona KM te da je Ministarstvo do sada obezbijedilo oko 540 miliona.

Govoreći o procesu povratka u Mostar, ministrica je istakla kako im je želja da sve ono što se nije uspjelo obnoviti ili izgraditi uključe u projekte koji će se odvijati kroz Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, dodavši kako se trenutno vodi nekoliko projekata: regionalni stambeni fond, zatvaranje kolektivnih centara, IPA projekti, Saudijski fond i OPEC fond.

– Znamo da u Mostaru ima još uvijek veliki broj lica koja potražuju i imaju potrebe za smještajem, dok je imovina gotovo u potpunosti vraćena. Naš je cilj da sve to aktiviramo, da ubrzamo jer praktično radimo i novi zakon o izbjeglim i raseljenim licima koji će više tretirati održivost povratka, a još uvijek imamo osobe koje se nisu vratile u prijeratne domove – kazala je Borovac.

U okviru posjete Mostaru, ministrica je obišla Izbjegličko-prihvatni centar i Readmisioni centar u Salakovcu, te romsko naselje na Bišća polju, a sastala se i s ombusmenom za ljudska prava za Grad Mostar te predstavnicima OSCE-a i udruženjima građana koja prate povratak.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*