DERK: Odluka o tarifi za prijenos električne energije i nova tržišna pravila

Na današnjoj sjednici Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK) u Tuzli donesena je Odluka kojom je određen potrebni godišnji prihod “Elektroprijenosa Bosne i Hercegovine” Banja Luka u 2015. godini i tarifa za usluge prijenosa električne energije.

Ovom odlukom prosječna prijenosna mrežarina zadržava se na dosadašnjem nivou od 0,889 feninga/kWh, pa udio prijenosa u cijeni električne energije ostaje nepromijenjen.

Dio prijenosne mrežarine koji se odnosi na energiju također ostaje isti, te i dalje iznosi 0,578 feninga/kWh. Kako su aktuelne veličine prenijete energije i snage u elektroprijenosnom sistemu BiH povoljnije nego u ranijem periodu, dio prijenosne mrežarine koji se odnosi na snagu smanjen je za 3,1 posto i od 1. jula 2015. godine iznosi 1,472 KM/kW.

Odluka DERK-a neće utjecati na promjenu cijena električne energije koje plaćaju krajnji kupci.

Također, DERK je odobrio nova Tržišna pravila, koja je na transparentan i javan način utvrdio Nezavisni operator sistema u BiH.

Tržišna pravila doprinose razvoju tržišnih principa u elektroenergetskom sektoru i funkcionalnosti veleprodajnog i maloprodajnog tržišta električne energije u BiH, saopćeno je iz Državne regulatorne komisije za električnu energiju (DERK).

(RTV7/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*