Završen 17. interparlamentarni sastanak delegacije Zajedničke komisije za evropske integracije

Usvajanjem Zajedničke izjave predsjedavajućih obje delegacije, u Strazburu je završen 17. interparlamentarni sastanak delegacije Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i Delegacije Evropskog parlamenta za odnose s BiH i Kosovom.

Tokom sastanka, kojim su predsjedavali Nikola Lovrinović, predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH i Tonino Picula, predsjednik Delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa BiH i Kosovom, razgovarano je o formiranju Zajedničkog parlamentarnog odbora PSBiH i EP-a, kao obaveze koja proizilazi nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP).

Posljednji sastanak u ovoj formi dvije delegacije iskoristile su za raspravu o stanju procesa evropskih integracija i reformi u BiH, s posebnim akcentom na novi pristup Evropske unije prema BiH, kao i o drugim obavezama nakon što 1. juna na snagu stupi SSP.

Tokom sastanka razgovaralo se i o javnim finansijama i odnosima BiH s međunarodnim finansijskim institucijama, o energetskom sektoru i saradnji BiH sa susjednim zemljama u toj privrednoj grani, o vladavini prava, zaštiti ljudskih prava i funkcionisanju pravosudnog sistema, o uzrocima radikalizacije mladih i o ukupnoj saradnji zemalja Jugoistočne Evrope.

Osim Nikole Lovrinovića, delegaciju PSBiH u Strazburu su činili i članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Aleksandra Pandurević, Zdenka Džambas, Fehim Škaljić i Saša Magazinović, saopćio je Sektor za odnose s javnošću PSBiH.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*