Eiffelov toranj zatvoren za javnost zbog protesta radnika protiv džeparenja

Eiffelov toranj u petak je zatvoren za javnost dok su radnici protestovali protiv rasta agresivnog džeparenja oko tog pariškog simbola koji svakodnevno privlači na hiljade posjetilaca.

Protest je uslijedio dan nakon što su pariške vlasti saopćile da su kriminalna djela protiv turista u opadanju u ovoj godini zbog pojačanog policijskog prisustva i video nadzora.

Kompanija koja upravlja tornjem saopćila je da objekat nije ortvoren u petak jer su radnici zabrinuti sitnim kriminalom u njegovoj okolini i sarađuju s policijom na nalaženju rješenja. Mase turista kretače su se u blizini turističke atrakcije jer nisu bili u stanju da dođu do tornja. Toranj je redovno otvoren svaki dan ali se povremeno nakratko zatvara zbog bombaških prijetnji ili štrajkova, prenosi AP.

Radnici u Louvresu održali su sličan protest u 2012.. žaleći se na rastući problem džeparenja u golemim galerijama slavnog pariškog muzeja.

Pariške vlasti saopćile su da je broj nasilnih pljački opao za 25 posto a broj slučajeva džeparenja opao je za 23 posto u prva četiri mjeseca ove vgodine, sudeći po brojkama objavljenim u četvrtak.

U posljednjim mjesecima vlasti su također razbile nekoliko velikih pljačkaških mreža sudeći po državnom tužiocu Francoisu Molinsu, koji je u četvrtak učinio specijalnu posjetu turističkom kvartu Champs-Elysees kako bi pokazao koliko je policija ozbiljna u borbi protiv kriminala nad turistima.

Pariz je također u stanju povišene pripravnosti od januarskih napada na redakciju satiričnih novina Charlie Hebdo i košer supermarket u kojima je ubijeno 20 ljudi, među kojima i troje napadača.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*