Koliko novaca godišnje ispuši jedan bh. pušač?

Tek ste se probudili, pristavili ste vodu, čekate taj trenutak da sjednete sa mirom, popijete kafu i zapalite svoju jutarnju cigaretu. Tako započinje jutro većine pušača.

Prema podacima posljednjeg istraživanja koje je 2012. godine radio Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH, u ovom bh. entitetu se bilježi 44 posto stalnih pušača u populaciji odraslih od čega 56,3 posto muškaraca i 31,6 posto žena što predstavlja povećanje u odnosu na prethodne godine (pročitajte kakve podatke o BiH donosi Tobacco atlas).

Možda ogromni zdravstveni rizici i upozorenja koji nam stižu od ljekara i zdravstvenih stručnjaka ne utječu mnogo na prestanak pušenja, a da li razliku prave rastuće cijene cigareta?

Kako nam je pojasnila pomoćnica direktora ZZJZ za stručne poslove doc. dr. sci. Aida Ramić – Čatak, tokom 2012. godine je prosječna količina dnevno popušenih cigareta kod odraslog stanovništva bila 16,9 cigareta. Muškarci dnevno puše 18,2 cigarete, a žene 14,8 cigareta.

Prosječna cijena kutije cigareta iznosi 3-3,5 KM što u odnosu na ukupnu količinu popušenih cigareta predstavlja značajne troškove za pojedinačne i prihode domaćinstava naših sugrađana.

“Trend konzumacije duhanskih proizvoda kod odraslog stanovništva i pored održanja povećanja cijena ovih proizvoda se ne smanjuje. BiH je u skladu da dokumentom Okvirne Konvencije o kontroli duhana u obavezi usklađivanja akcizne politike duhanskih proizvoda sa međunarodnim standardima što uzrokuje značajna povećanja cijena duhanskih proizvoda u BiH posljednjih godina. Međutim, razloge za održavanje viskog procenta pušača uprkos visokoj prodajnoj cijeni cigareta, treba tražiti u mehanizmu djelovanja sastojaka u duhanskom dimu. Oni pušenje definiraju kao vodeću bolest ovisnosti, posebno nikotinske ovisnosti koja se povećava sa godinama pušačkog staža i količinom dnevno popušenih cigareta”, kaže dr. Ramić – Čatak.

“U sastavu duhanskog dima se nalazi preko 4000 hemijskih supstanci od kojih se 50 direktno povezuju sa nastankom vodećih malignih neoplazmi ili raka usne duplje, ždrijela, grla, bronha i pluća, želuca, dojke, materice, bubrega i mokraćne bešike.

Unošenjem ugljikovog monoksida povećava se agregacija trombocita na zidove krvnih sudova i povećava se rizik za nastanak srčanog i moždanog udara. Iritativni spojevi u sastavu duhanskog dima dovode do nastanka istih upalnih procesa po disajnim putevima, alergija i smanjene funkcije pluća.

Nikotin u sastavu duhanskog dima je odgovoran za razvijanje snažne ovisnosti kod pušača koji za prestanak i odvikavanje trebaju potražiti savjet i podršku zdravstvenih radnika”, dodaje naša sagovornica.

Međutim, oni duhanski proizvodi koji nastaju u mreži nelegalne trgovine i prometa bez kontrole sastojaka ne samo da predstavljau udar na ekonomiju zemlje, nego i ostavljaju argumente za mogućnost izostanka kontrole sastojaka od strane odgovornih ustanova i time mogu predstavljati opasnost po zdravlje.

(Radiosarajevo.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*