Suđenje Ratku Mladiću prekinuto na mjesec dana

Suđenje Ratku Mladiću biće nastavljeno krajem juna, nakon mjesec dana pauze, kada će haški tužioci ponovo otvoriti dokazni postupak, kako bi izveli dokaze o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora.

Sudsko vijeće dozvolilo je haškim tužiocima da ponovno otvore dokazni postupak 22. juna, s obzirom da je grobnica u Tomašici bila otkrivena u septembru 2013. godine, kada su tužioci u Haagu već okončali izvođenje dokaza protiv Mladića.

Kako je ranije najavljeno, haški tužioci će pred sudije izvesti šest vještaka i sedam svjedoka, koji će govoriti o ekshumacijama oko 500 tijela pronađenih u grobnici.

Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u nekim opštinama, uključujući Prijedor, imao razmjere genocida.

Sudi mu se i za genocid počinjen u Srebrenici, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Na ovom ročištu, okončano je ispitivanje svjedoka odbrane Sava Simića, bivšeg načelnika artiljerije u Prvoj sarajevskoj brigadi VRS-a, koji je rekao da srpska vojska nije gađala civile u Sarajevu, nego samo odgovarala po položajima Armije BiH (ABiH) u gradu.

Tužilac Adam Veber dokazivao je da to nije tačno, predočavajući svjedoku izvještaj komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS-a iz 1995. u kojem piše da ta vojska “ima običaj da otvara vatru na naseljena mjesta van borbenih aktivnosti” i tako troši velike količine municije.

“To upozorenje je išlo svim brigadama… Ja ne znam koje su dejstvovale prema naseljenim mjestima”, prokomentarisao je Simić.

Mladićev svjedok je negirao tužiočevu tvrdnju da je VRS u decembru 1992. granatirala Sarajevo u nizu ofanzivnih akcija, pri čemu su pale civilne žrtve, uključujući i djecu.

“Mi smo samo uporno branili svoje položaje”, kazao je Simić.

Sljedećeg svjedoka će Mladićeva odbrana izvesti nakon što Haško tužilaštvo okonča svoj ponovo otvoreni dokazni postupak, koji će početi 22. juna, navodi BIRN.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*