Irska: Građani odabrali legalizaciju gay brakova, opcija “protiv” priznala poraz

Građani Republike Irske odlučili su legalizovati istospolne brakove nakon prvog svjetskog referenduma kojim se mijenja zakon i definicija o bračnoj zajednici.

Predstavnici obje opcije priznali su da je referendum obavljen u petak vrlo decidno najavio legalizaciju istospolnih brakova još i prije nego što su objavljeni konačni rezultati.

Zagovornici zabrane istospolnih brakova, nakon priznanja poraza, kažu da je sada bitno samo kolika je razlika među brojevima listića “za” i “protiv”.

“Mi smo prva država na svijetu koja će ustavom zaštititi istospolne brakove i to zahvaljujući rezultatu referenduma. To je putokaz ostatku svijeta opredjeljenog slobodi i jednakosti građana. Danas sam ponosan što sam Irac”, rekao je Leo Varadkar, član irske vlade koji je obznanio svoju homoseksualnost i koji se do posljednjeg dana borio protiv zagovornika konzervativnog katoličkog ustava.

“Ovo će biti jedna vrlo velika pobjeda zagovornika istospolnih brakova i uopće nisam iznenađen njihovim uspjehom”, rekao je član parlamenta i pobornik opcije “protiv” Ronan Mullen.

(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*