Izetbegović, Mehmedović i Ajanović kandidati za predsjednika SDA

Na sjednici Glavnog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) odučeno je da će se za poziciju predsjednika Stranke na kongresu 26. maja boriti Bakir Izetbegović, aktuelni zamjenik predsjednika SDA, Šemsudin Mehmedović i Irfan Ajanović.

Izetbegović je novinarima nakon potvrđivanja kandidature na Glavnom odboru kazao da je i sam podržao kandidaturu druga dva člana Stranke kako bi se ispoštovao Statut, ocijenivši da je to ono što krasi SDA – da Stranka uvijek ima demokratsku borbu više kandidata.

Podsjetio je da je članstvo Stranke u općinskim odborima podržalo njega kao kandidata te je izrazio očekivanje da će on i biti budući predsjednik, odnosno   da očekuje od članstva da mu da podršku koja će ga obavezati i ohrabriti da posvećeno radi u sljedećem mandatu.

Kada su u pitanju prioriteti na kojima će raditi ukoliko bude izabran za predsjednika SDA, kazao je da će se oni temeljiti na dokumentima koje će kongres usvojiti, ali je za njega lično najvažnije nastaviti raditi na procesu pomirenja na Balkanu i u BiH.

– To je bazni proces na kojem treba raditi i on je fundament za sve ostalo što trebamo raditi. Pomirenje će doprinijeti boljoj atmosferi u državi, privlačenju investicija te omogućiti rad na reformama koje snažno mogu povući BiH naprijed – pojasnio je Izetbegović.

Namjera mu je, stoga, predano raditi na pomirenju između Bošnjaka, Srba, Hrvata i drugih koji žive na ovom tlu.

Ajanović je nakon sjednice Glavnog odbora kazao da mu je čast biti kandidatom za predsjednika SDA, posebno jer je jedan od osnivača stranke i zato što je u poziciji da bude na listi sa onim ko je za njega prvi kandidat.

Glavni odbor pružio mu je podršku u njegovoj kandidaturi, kazao  je Ajanović, ističući da je Glavni odbor bio na visini zadatka jer je i ispoštavana i statutarna odredba koja nalaže da na kongresu treba biti više od jednog kandidata.

Predsjednik Glavnog odbora SDA Halid Genjac potvrdio je novinarima da su svi kandidati za predsjednike dobili podršku ovog stranačkog tijela, dodajući da su kandidati za zamjenike predsjednika Stranke Adil Osmanović i Mihnet Okić.

– Predsjednik i zamjenik predsjednika birat će se tajnim glasanjem. Za potpredsjednika Stranke utvrđena je šira lista koja sadrži 21 ime, a predsjednik stranke nakon što bude izabran opredijelit će se koliko će imena predložiti, a to mora biti više od osam – pojasnio je Genjac.

Šesti kongres SDA najavljen je za utorak, 26. maja, a za kongres je pripremljen i Prijedlog programske deklaracije i nekoliko kongresnih rezolucija koje definiraju politike Stranke u najznačajnijim oblastima u narednom periodu.

(Fena/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*