Švedska je pobjednik Eurosonga 2015: Mans Zelmerlow osvojio Evropljane pjesmom “Heroes”

Mans Zelmerlow, predstavnik Švedske je svojoj zemlji donio pobjedu na Eurosongu 2015. Švedska je osvojila prvo mjesto sa 365 bodova ispred Rusije i Italije.

Wiener Stadthalle je bio centar svijeta za ljubitelje Eurosonga jer je u bečkoj dvorani održano finale 60. jubilarnog takmičenja za najbolju pjesmu Evrope. Od zemalja regiona na Eurosongu su učestvovale Srbija, Crna Gora, Albanija i Slovenija koje nažalost nisu uspjele ostvariti značajne rezultate.

Drugoplasirana je bila predstavnica Rusije Polina Gagarina koja je izvela pjesmu “A Million Voicess” i osvojila je 303 poena. Na trećem mjestu su sa 292 poena predstavnici Italije. Od 40 zemalja koje su glasale, bodove jedini nisu dobile Austrija i Njemačka.

Predstavnik Švedske Mans Zelmerlow je otpjevao pjesmu “Heroes” i osvojio 365 bodova te je proglašen pobjednikom Eurosonga 2015. godine. Punim imenom Mans Petter Albert Sahlen Zelmerlow je rođen 13. juna 1986. godine. On je švedski pop pjevač i TV voditelj. Poznat je po učešću u emisijama Idol i Zaplešimo, a 2007. godine je snimio pjesmu “Cara Mia”.

Sinoćnja takmičenje otvorila je predstavnica Slovenije Maraaya pjesmom “Here For You”, a zauzela je 14. mjesto sa 39 bodova. Od nama susjednih zemalja najbolji plasman izborila je Srbija koju je predstavljala Bojana Stamenov sa pjesmom “Beauty Never Lies” i osvojila 10. mjesto sa 53 boda.

Crna Gora koju je predstavljao Knez s pjesmom “Adio” se našla na 13. mjestu sa 44 osvojena boda. I predstavnica Albanije Elhaida Dani je nastupila na sceni u Wiener Stadthalleu. Ona je osvojila 17. mjesto sa 34 boda pjesmom I'm Alive.

Na ovogodišnjem 60. jubilarnom izdanju Eurosonga učestvovalo je ukupno 40 zemalja među kojima je prvi put nastupila i Australija, a zanimljiv je podatak da je ove godine prvi put i Kina direktno prenosila evropsko muzičko takmičenje.

Eurosong je u Austriju doveo Conchita Wurst pobijedivši sa pjesmom “Rise Like a Phoeinx” prošle godine u Kopenhagenu.

Kao što je već poznato Radiotelevizija BiH i ove je godine odustala od nastupa na takmičenju za najbolju pjesmu Evrope zbog nedostatka finansijskih sredstava, pa se ime naše zemlje nije pojavilo na izboru za najbolju pjesmu Evrope.
(klix.ba/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*