Neregularno glasanje: Bez glasova žirija Crne Gore i Makedonije

Glasanje na ovogodišnjoj Pjesmi Evrovizije nije proteklo bez problema, prije svega u Makedoniji i Crnoj Gori – glasovi njihovih žirija u konačnom glasanju nisu uračunati, saopštila je danas Evropska unija javnih emitera (EBU), koja organizuje Evrosong već šest decenija.

Objavljujući konačne rezultate EBU je saopštio da je, nakon konsultacija sa zvaničnim posmatračem glasanja, na osnovu odluke izvršnog supervizora predsjednika referentne grupe, donijeta odluka da se poeni iz Crne Gore i Makedonije dodijele isključivo na osnovu glasova publike, bez uračunavanja glasova žirija.

U obje zemlje, kako je navedeno, glasanje putem SMS poruka je za 100 odsto primjenjeno, a isključenje dva žirija biće tema idućeg sastanka Referentne grupe u junu.

Takođe je objavljeno da je u prvom polufinalu, u kojem se takmičila i predstavnica Srbije Bojana Stamenov, pobijedila Rusija sa 182 poena, iza koje su bile Belgija sa 149 i Estonija sa 105 poena.

Što se Srbije tiče, ona je u prvom polufinalu, u takmičenju 16 zemalja za 10 mjesta u finalu, osvojila deveto mjesto sa osvojenih 63 poena.

U drugom polufinalu pobijedila je Švedska sa 217 poena, zemlja čiji je predstavnik ovogodišnji pobjednik Evrosonga. Na drugom mjestu bila je Letonija sa 155, a treći Izrael sa 151 poenom.

Prema konačnim rezultatima, pobjednik ovogodišnje Evrovizije je Švedska sa 365 osvojenih poena, na drugom mjestu takmičenje je završila Rusija sa 303 poena, koja je dobar dio glasanja bila vodeća, dok glasove nisu počele da saopštavaju zapadne zemlje.

Na trećem mjestu takmičenje je završila Italija sa 292 poena, a novajlija na ovom takmičenju, Australija, ostvarila je veliki uspjeh sa osvojenim petim mjestom i 196 poena.

Srbija je u finalu osvojila deseto mjesto sa 53 poena.

Međutim, zanimljivo je da Srbija, od zemalja u kojima je snažno zastupljena dijaspora, a od kojih je do sada uvijek dobijala veliki broj glasova kao što su Austrija i Njemačka, ovaj put nije dobila “visoku ocjenu”, odnosno čak ni poen.

Naime, Austrija je predstavnici Srbije dala svega tri poena, a Njemačka, u kojoj je još brojnija srpska zajednica, nije dala nijedan poen.

Najgori na ovogodišnjem Evrosongu su bili domaćini, Austrija, i Njemačka, čiji predstavnici nisu dobili nijedan glas.

 

(Vijesti.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*