Olimpic boljim izvođenjem penala pobijedio Široki Brijeg i osvojio Kup BiH

Fudbaleri Olimpica pobjednici su Kupa Bosne i Hercegovine za sezonu 2014/2015 nakon što su boljim izvođenjem penala pobijedili Široki Brijeg ukupnim rezultatom 6:5.
Regularni dio meča okončan je identičnim rezultatom (1:1) kao i prvi finalni susret igran u Širokom Brijegu, pa je pobjednik .odlučen izvođenjem penala.

Nakon pola sata bez izrazitih prilika za pogodak, u dobroj situaciji pred golom Širokog Brijega našao se Danijal Brković koga je omeo Wagner Santos Lago. Malobrojna sarajevska publika i domaći igrači od arbitra Ognjena Valjića tražili su jedanaesterac, ali se pištaljka banjalučkog arbitra ipak nije oglasila.

U 44. minuti zatresla se mreža Olimpica. Odličnu akciju po desnoj strani odigrali su Goran Zakarić i Dino Ćorić, ovaj drugi je centrirao na drugu stativu gdje se našao Ivan Peko zakucavši loptu u mrežu domaćina za veliko slavlje gostujućih igrača i klupe.

Muke Olimpica nastavljene su i minutu kasnije kada je sasvim opravdano arbitar Ognjen Valjić isključio Jadranka Bogičevića zbog nesportskog ponašanja, odnosno udaranja u lice protivničkog igrača.

Drugo poluvrijeme započelo je prilikom Luke Menala. Potom je dobru priliku za domaći tim propustio Bojan Regoje. Dvije minute kasnije Veldin Muharemović postiže pogodak za 1:1. Pandža je odigrao lijep povratni pas, a kapiten Vukova po drugi put u finalnom dvomeču savladao Luku Bilobrka.

Dvadeset minuta prije kraja Hamzić je dobrom intervencijom spriječio Ivana Peku. U 87. minuti veliku priliku za Olimpic propustio je sebični Dalibor Pandža nepreciznim udarcem sa 16 metara u situaciji u kojoj je imao dva slobodna igrača u mat poziciji kojima nije želio dodati loptu.

Nakon regularnog dijela utakmice koji je okončan rezultatom 1:1, pristupilo se izvođenju penala. U prvoj seriji sigurni izvođači bili su Brazilci Stefan i Wagner, baš kao i Danijal Brković, odnosno Goran Zakarić u drugoj. Pogotke su u trećoj seriji postigli Ervin Jusufović za Olimpic, odnosno Jure Ivanković za Široki Brijeg. Kenan Handžić i Dino Ćorić bili su strijelci u četvrtoj seriji. Udarac Davora Landeke odbranio je Dino Hamzić i tako donio pobjedu Olimpicu.

Kup BiH, finale:
Olimpic – Široki Brijeg 6:5 boljim izvođenjem penala (rezultat prve utakmice: 1:1)
(Klix.ba)

Prijavi grešku

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*