Savez logoraša u BiH jutros izvjesio bijele čaršafe na prozorima svojih kancelarija

Savez logoraša u Bosni i Hercegovini jutros je izvjesio bijele čaršafe na prozorima svojih kancelarija, u znak sjećanja na 31. maj 1992. godine, kada su pripadnici srpskih policijskih i vojnih formacija naredili da se u cilju razlikovanja i prepoznavanja, označe svi pripadnici nesrpskog naroda na području sjeverozapadne Bosne.

– Na ovaj način ćemo se poistovjetiti s građanima Prijedora i Sanskog Mosta koji su morali istaći bijele zastave ili čaršafe na svoje domove i izlaziti na ulice s bijelim trakama, sve u cilju kako bi bili obilježeni kao pripadnici “onih drugih” – kazao je predsjednik Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini Jasmin Mešković za Fenu.

Također je dodao da je “genocid počinjen i da se niti žrtve niti organizacije koje se bore za prava žrtava niti svi antifašistički nastrojeni građani BiH nikada neće umoriti u ovakvim i sličnim nastojanjima podsjećanja, opominjanja te nastojanjima da isključivo odgovorni budu procesuirani”.

– Ovim činom je u svim gradovima sjeverozapadne BiH po istovjetnom i unaprijed pripremljenom planu, započela implementacija zločina genocida kako su prve dvije faze ovog krivičnog djela upravo razvrstavanje, podjela na “nas i njih” te nametanje grupi određenih ponižavajućih obilježja za razvrstavanje – poručio je Mešković.

Naglasio je da Savez logoraša u Bosni i Hercegovini učestvuje u obilježavanju ovog velikog dana u cilju njegovanja kulture sjećanja, podsjećanja i opominjanja na sve nevino ubijene i na sve one kojima je isticanje ovih ponižavajućih bijelih obilježja predstavljalo uvod u prisilno i protupravno zatvaranje u formirane logore, mašinerije smrti u kojima su izgladnjivani, mučeni, silovani, ubijani.

Također je pozvao građane u BiH da isticanjem odgovarajućeg bijelog obilježja “govore uime svih onih koji to danas ne mogu, onih koji su bili žrtvama fašističke politike, i pošalju jasnu poruku da se fašizam i genocid u Bosni i Hercegovini više nikada i nikome ne smije ponoviti, ali niti zaboraviti”.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*