Program sanacije posljedica poplava, erozija i bujica na vodnom području rijeke Save

Federalna vlada danas je na sjednici u Sarajevu donijela Odluku o usvajanju Programa sanacije posljedica poplava, erozija i bujica na vodnom području rijeke Save tokom 2014. godine, a nosilac aktivnosti na njegovoj realizaciji je Agencija za vodno područje rijeke Save.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će po jedan primjerak Programa sanacije dostaviti kantonalnim ministarstvima nadležnim za vode radi realizacije zadataka iz kantonalne nadležnosti (sanacija vodotoka II kategorije).

Program sanacije razmatra sanaciju šteta nastalih kao posljedica katastrofalnih poplava, erozija i bujica koje su se dogodile u maju, augustu i septembru 2014. godine, a zahvatile su vodno područje rijeke Save u FBiH, i to na zaštitnim vodnim objektima, vodnom i priobalnom zemljištu i vodotocima prve i druge kategorije, te na sistemu praćenja i prognoza vanrednih hidroloških stanja (poplave, bujice i erozije).

Pored procjene sredstava za sanaciju šteta, Program daje i moguće izvore sredstava za sanaciju – već osiguranih, te pregled i plan za osiguranje nedostajućih. Poplave, erozije i bujice iz 2014. godine izazvale su enormne štete stanovništvu, naseljima i privrednim djelatnostima koje su za FBiH, u izvještaju urađenom za potrebe donatorske konferencije u Briselu, procijenjene na 1.040 miliona eura.

Sjednica Vlade FBiH je u toku, saopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*