Pariz: Počelo uklanjanje “katanaca ljubavi” sa mosta Pont Des Arts

Gradske vlasti Pariza donijele su odluku i počele uklanjati “katance ljubavi” sa ograde mosta Pont Des Arts na kojem su stotine hiljada parova iz cijelog svijeta “zaključali” svoju ljubav, javlja Anadolu Agency (AA).

Blizu milion katanaca na ogradi poznatog pariskog mosta postali su pretežak teret i predstavljaju prijetnju stabilnosti mosta, a vlasti francuske prijestolnice su najavile da će do 8. juna u potpunosti očistiti ogradu.

Blizu 45 tona katanaca već duže vremena ugrožavaju konstrukciju mosta, a vlasti su sigurnost mosta stavile ispred simbolike čina brojnih parova koji su tokom proteklih godina postavljali katance na ogradu mosta. Tvrde da će Pariz i dalje ostati grad ljubavi i romantike i bez simboličnog rituala sa katancima koji su ocijenili “destruktivnim”.

Most je prošle godine djelomično i slomljen, a prva mjera vlasti je bilo postavljanje barijera kojima su htjeli spriječiti postavljanje novih katanaca, ali se taj potez pokazao neučinkovitim.

Pont Des Arts je u posljednjih nekoliko godina postao jedan od simbola Pariza i prva stanica posjetilaca “Grada svjetlosti”. Simbolično ovjekovječenje ljubavi stavljanjem katanca na ogradu mosta i bacanjem ključa u rijeku Senu je postao neizostavni ritual parova koji su dolazili u Pariz.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*