Popis stanovništva: Međunarodni zvaničnici će pomoći u prevazilaženju problema metodologije

Rezultati popisa stanovništva koji je obavljen 2013. definitivno će kasniti jer problem utvrđivanja metodologije obrade podataka još uvijek nije riješen.

No, kako je za Klix.ba potvrđeno, u BiH će 8. juna doputovati Peter Everas, predsjedavajući Upravnog odbora IMO misije koja je zadužena za nadgledanje regularnosti popisa.

Everas je ujedno i direktor Direktorata za međunarodnu saradnju Eurostata, koji u konačnici i treba potvrditi validnost cjelokupnog procesa popisa i objave podataka.

On bi se trebao sastati s direktorima sve tri statističke agencije u BiH (dvije entitetske i državna Agencija za statistiku BiH), ali i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH.

Nažalost, Vijeće ministara još uvijek nije odredilo koordinatora koji bi bio posrednik između Vijeća ministara i Agencije za statistiku BiH, a tu je funkciju u prethodnom mandatu obavljao ministar Damir Hadžić.

Na ovim sastancima trebalo bi se razgovarati o problemu utvrđivanja metodologije obrade podataka, a podsjećamo da je ključno pitanje kako odrediti ukupan broj rezidentnih stanovnika u BiH.

Iz Agencije za statistiku BiH kažu da bi cijeli tim IMO misije u redovnu posjetu trebao doći do kraja ovog mjeseca.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*