Švedska očevima daje tri mjeseca plaćenog porodiljskog odsustva

Da je Švedska sjajno mjesto za buduće roditelje svjedoče i novosti iz te zemlje prema kojima će očevima biti povećan broj mjeseci plaćenog porodiljskog odsustva.

Od 2016. godine muškarci će nakon prinove u porodici dobiti i treći mjesec plaćenog odsustva, a za to vrijeme će primati 80 posto plate.

Skoro 90 posto Šveđana koristi benefite ovih velikodušnih vladinih odluka, prema kojima roditelji dobijaju do 480 dana porodiljskog kada dobiju ili usvoje dijete, od čega im se 390 dana plaća 80 posto plate. Do sada je 60 dana bilo rezervisano za očeve, a prijedlog nove vlade je da se taj broj poveća na 90.

Porodiljsko odsustvo se može koristiti dok dijete ne navrši osam godina, a svako buduće novorođenče donosi i nove plaćene dane, tako da se kod porodica sa više djece taj broj može zbrajati.

Osim toga roditelji imaju i zakonsko pravo da skrate svoje radno vrijeme i do 25 posto do djetetove osme godine, a porodicama sa slabijim primanjima država mjesečno plaća blizu 230 KM sve do navršene 16. godine djeteta.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*