Na festivalu „arTZ“ Tuzlaci uživali u koncertu klasične muzike

Posjetioci festivala „arTZ“, sinoć su u mogli uživati u koncert klasične muzike „Maestro“. Riječ je o muzičkoj fuziji balkanskih umjetnika Beograda, Sarajeva, Zagreba i Tuzle.

Ideja da se na jednom mjestu okupi nekoliko mladih umjetnika iz zemalja regiona, nastala je u samoj pripremi festivala, kako bi se publici predstavila i klasična muzika. Nastupili su sa izvođenjem djela austrijskih i njemačkih kompozitora, koji su na našim prostorima i najpoznatiji. Prema riječima jedne od inicijatora koncerta Ene Ovčine, jedan od ciljeva je promovisati i kompozotire sa muzičkih akademija regiona.

„Kontaktirala sam ljude sa kojima sam do sada surađivala, i svi su sa zadovoljstvom prihvatili naš poziv. Ugodno sam bila iznenađena što su svi iskazali radost što ćemo i na ovaj način sarađivati. Niko nije imao primjedbe na scenario koji smo zamislili. Vlada jedna pozitivna i ugodna atmosfera, jer sve su to mladi ljudi, puni energije, otvoreni za nove ideje, ali i ozbiljni u svom radu“, kazala nam je Ovčina.

Pored Franje Klionara iz Zagreba i Mirona Konjevića iz Sarajeva, publici se svojim kompozicijama „Plejade“ i „Svitom za klavir“, predstavila Ana Krstajić iz Begorada.

„Meni je jako drago što sam pozvana na ovakav festival. Iako živim u Beogradu, mladi kompozitori rijetko imaju priliku da pokažu svoj rad, i da dobiju reakciju od publike. Ovo je prilika da se predstavimo, da se družimo, i uspostavimo saradnju sa drugim mladim muzičarima i kompozitorima, u jednoj zaista odličnoj atmosferi“, kazala je Ana Krstajić, studentica kompozicije Fakultet muzičke umjetnosti iz  Beograda

Ovo je bio prvi put da učesnici koncerta nastupe u ovom sastavu, a kako smo mogli čuti ovom prilikom, želja svih je da se ovakva praksa nastavi i u budućnosti.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*