Apostolski nuncij Luigi Pezzuto: BiH je mala zemlja koja je interesantna Svetom Ocu

Ovo je treći dolazak Svetoga Oca u Bosnu i Hercegovinu, jer su ranije bila dva dolaska svetoga Ivana Pavla II. Nisam siguran da postoji u ovom času ijedna druga zemlja koja je u ovako kratkom vremenu imala tri posjeta, dva možda, ali tri ne, istakao je u intervjuu za Anadolu Agency (AA) nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori.

    “U svakom slučaju, Bosna i Hercegovina je jedna od onih malih zemalja koje su interesantne za Svetoga Oca. To sve govori kakav je odnos Svetoga Oca i Svete Stolice prema ovoj zemlji. Kao nuncij, veleposlanik moram reći: ovi posjeti nisu samo formalni nego i afirmativni. Radi se o osjećajima koji se reflektiraju ovdje, a sa kojima dolazi Sveti Otac iz Vatikana”, naglasio je nadbiskup Pezzuto.

    Intervjuu sa nadbiskupom Luigijem Pezzutom, apostolskim nuncijem u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori vodili smo u četvrtak, prilikom njegove posjete stadionu Asim Ferhatović – Hase na Koševu gdje je želio, kako je istakao, da se upozna o završnim aktivnostima pred subotnji dolazak pape Franje u Bosnu i Hercegovinu. Svoj razgovor sa nama počeo je riječima “prije svega, kao što bi rekao papa Franjo – dobar dan”.

    “Kao što znate slijedio sam sve organizacijske programe od februara pa sve do sada. Moram reći da danas prikupljamo konačne rezultate koji su prije svega dobri, pozitivni, pa usudio bih se reći i savršeni obzirom na sve stvari koje smo do sada učinili. Dva dana prije dolaska Svetoga Oca, želio sam napraviti sintezu svega onoga što smo do sada radili zajedno, prije svega mjesta gdje će papa isključivo biti, gdje će ulaziti u prostorije. Puno je mjesta koje će papa posjetiti, ali moram zbilja priznati da je najspektakularniji ovaj stadion i susret sa Svetim Ocem baš ovdje. Uključujući sve ovo uvjeren sam da će ovdje sve biti velika sveta misa, svečana, prekrasna, onako kako smo očekivali”, naglasio je nuncij.

    – Riječ mir zapisana u svakom ljudskom srcu –

    Istakao je kako je siguran “da će i vrijeme poslužiti”. Ali, najprije vjeruje, kako je istakao, u Božiju providnost.

    “Ako je Bog htio ovu posjetu, to znači da će nam pomoći u vremenu, ali i u svemu. Sve ovo što sam rekao želio bih koncizno zaključiti i zahvaliti dvjema komisijama – državnoj komisiji za pripremu dolaska Svetoga Oca i crkvenoj partikularnoj iz Bosne i Hercegovine. Želim zbilja zahvaliti svima na pozamašnoj požrtvovnosti koju su dali da ova organizacija bude ovakva. Pogotovo ako već stojimo na ovome stadionu ne mogu na poseban način zahvaliti monsinjoru Tomi koji je glavni liturgičar za organizaciju svete mise, koji je dirigent svega ovoga što se ovdje događa i što će se događati. Pored toga, želim zahvaliti svim prvotnim suradnicima monsinjora Tome Kneževića”, istakao je apostolski nuncij.

    Apostolskog nuncija pitali smo zašto papina poruka “Mir vama” i koji je njen osnovni smisao.

    “Sigurno, mir je temeljni smisao i princip kršćanstva. Netko ko nema privlačnost i za veličanstvo mira, za poruku mira ne može se ni nazivati kršćaninom u pravom smislu. Ovo je za katoličku crkvu vrlo važno. Mir je kvalitet cijeloga čovječanstva, ne samo kršćanstva. Mi smo i uzeli riječ mir iz svetoga Jevanđelja. Međutim riječ sama kao takva, zapisana je u svakom ljudskom srcu, u svakoj rasi, svakoj kulturi, svakoj religiji i vjeri. Eto zašto. Ako svi radimo na spontan, originalan, prirodni način energija koja je u čovjeku i koja je u religijama nužno vodi prema zajedničkom miru”, ocijenio je nuncij.

    Problem je, naglašava, ako ne uskladimo ovu energiju koju posjedujemo kao ljudska bića i kao religiozna bića. Svi oni koji su vjernici, naveo je, u tome što su vjernici, svi zajedno imaju taj mir u svojim srcima i želju za mirom: svako ljudsko biće stvoreno je za život i za mir.

    “Dakle, nije tema izabrana samo zato što papa ide na Balkan. Osobno gledam način mira i proces mira koji se događa ovdje. Vidi se da napreduje. Može se reći da ide polako, ali ide naprijed korak po korak. Uvjeren sam, a osim toga imam iskustva i kada susrećem osobe svih religija i vjeroispovijesti, u svima vidim želju i pretpostavku mira”, zaključio je nuncij.

    Poslije 20 godina, “strašnog, odvratnog rata”, potcrtao je apostolski nuncij u BiH “nema svijeta u Bosni i Hercegovini koji nisu postali protiv rata”.

    “Svi su postali protiv rata: veliki, mali, mladi, stari. Ne govorim više nikada o starima. Nema starih ima mladih i mlađih, ali su svi u okviru mladosti. Za nas je važno kao stanovnici ove regije i ove zemlje konstruirati, odnosno izgrađivati mir. A, ovoga puta na poseban način razvijati i graditi taj mir sa velikom pomoći Svetoga Oca”, naveo je nuncij.

    Posjet Svetoga Oca, istakao je, “će završiti, ali ostajemo mi sa svojim religijama, sa svojim crkvama, službenici različitih vjeroispovijesti, koji mogu realizirati, ostvariti onaj virtualni program dolaska Svetoga Oca”.

    – Bosna i Hercegovina u evropskoj familiji –

    “Ovo je povijesni događaj zato što papa dolazi, ali se može virtualno produžiti njegov dolazak, odnosno boravak u ovoj zemlji, reflektirajući neprestano ono što će nam Svet Otac reći. Trenutačno ne znam o čemu će Sveti Otac govoriti. Ali, poznajem relativno dobro Svetoga Oca. Znam da taj čovjek, kada izgovori riječ, usredotočuje je u stvarnost. Ne kaže stvari općenito, nerazumljivo nego ide u srž. Govorit će o ljudima koji su ovdje i kako bude obilazio mjesta tako će adaptirati svoje govore, ali uvijek na povijesne događaje koji su se ovdje odvijali i na današnju situaciju na koju se treba reflektirati. Zajedno sa ljudima koje će susresti na određenim mjestima”, naveo je apostolski nuncij u BiH.

    Što se tiče Evrope i poruke pape Franje u tom kontekstu, apostolski nuncij u BiH navodi kako je ovih dana imao priliku razgovarati više- manje sa svim veleposlanicima zemalja koje su akreditirane u Bosni i Hercegovini.

    “Svi doslovce guraju Bosnu i Hercegovinu u evropsku familiju. U tom zajedničkom bratstvu nalazi se i Bosna i Hercegovina. Svi smo usmjereni prema tom bratstvu, evropskom zajedništvu u kojoj je uključena ili se uključuje Bosna i Hercegovina. Ovo što govorim, govorim jasno kao nuncij. Želim dati poticaj na hrabrost, ne samo građanima, nego i onima koji imaju različite građanske odgovornosti”, istakao je nuncij.

    Nadbiskup Pezzuto zamolio je da u svom obraćanju iskoristi riječi svetoga Ivana Pavla II.

    “Sveti Ivan Pavao II je na samom početku svoga pontifikata rekao ‘nemojte se bojati’. Nemojte se bojati, činite slobodno, otvoreno svoje korake kako bi se svi zajedno jednom našli u ovome zajedničkom bratstvu, evropskom zajedništvu”, poručio je  u intervjuu za Anadolu Agency (AA) nadbiskup Luigi Pezzuto, apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori uoči subotnjeg dolaska pape Franje u Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu.

    (RTv7)

    Ostavite komentar

    Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

    *