Apel za čist okoliš i ekološki prihvatljivu energiju

Povodom 05.juna Svjetskog dana zaštite okoliša/životne sredine EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju apeluje i ponovo upozorava da Bosna i Hercegovina još uvijek ne ispunjava obaveze preuzete prema Energetskoj zajednici, a prije svega prema svojim građanima koji žive u zagađenim područjima.

Dok udišemo zabrinjavajuću koncentraciju otrovnih materija, podsjetimo se da je Bosna i Hercegovina još 2005. godine potpisala sporazum o Energetskoj zajednici, a stupanjem na snagu 2006, postala obavezna ispuniti obaveze, kako bi, između ostalog„…poboljšali situaciju u pogledu okoliša u svezi sa mrežnom energijom i uz to vezanu energetsku efikasnost, te povećali korištenje obnovljive energije…“

U Bosni i Hercegovini se 72% energije proizvodi iz fosilnih goriva, uglavnom iz uglja. Šest ugljenih bazena zauzima prostor veličine 21.500 fudbalskih stadiona (14.000 hektara), površina zemljišta za odlaganje pepela i šljake samo iz dvije termoelektrane u Tuzli i Kaknju je veličine 9.230 fudbalskih stadiona (6000 hektara). Naše podzemne i površinske vode su zagađene, eko staništa uništena, a kvalitet zraka, posebno u zimskom peridu, alarmantno loš. U gradovima koji imaju visokstepenzagađenja vazduha mortalitet je većiza 15 –20% u odnosu na gradove gdje je vazduh značajno čistiji.

Zbog toga, EFEKT mreža za okolišno prihvatljivu energiju se zalaže za hitno rješavanje ovih problema i stvaranje okolišno prihvatljivog energetskog sektora u Bosni iHercegvini, prvenstveno kroz povećanje energetske efikasnosti i korištenje obnovljivih izvora energije.

Još jednom, na današnji Svjetski dan ZAŠTITE OKOLIŠA/ŽIVOTNE SREDINE traže i mole da, ispunjavajući preuzete obaveze, zaštitite i ljude i prirodu oko nas!

(RTv7/EFEKT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*