Program integriranja u Evropsku uniju

Premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić je prisustvovao danas sastanku na kojem se razgovaralo o  izradi programa integriranja BiH u Evropsku uniju.Sastanku su prisustvovali premijeri i predstavnici drugih kantona u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Skupu koji je održan u sjedištu Vlade FBiH, a koji je vodio direktor Ureda za evropske integracije Vjekoslav Čamber prisustvovali su i zamjenik premijera i federalni ministar trgovine Aleksandar Remetić, te predstavnici Ureda za zakonodavstvo i usklađenost sa propisima Evropske unije i Direkcije za evropske integracije.

Cilj ove prezentacije koju su obavili predstavnici Vijeća ministara BiH, odnosno Direkcije za evropske integracije, je približavanje predstavnicima kantona onoga što je potrebno učiniti u procesu preuzimanja pravne stečevine Evropske unije, jer su i kantoni dio cjelokupnog procesa integriranja naše zemlje u zajednicu evropskih država.

Obavezu usklađivanja sa acquisom (pravna stečevina EU) Bosna i Hercegovina je preuzela potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, a kako je predviđeno, cijeli proces trajat će četiri godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*