Svjetski mediji: Papa donosi poruku mira i suživota u zemlji koja se suočila s ratom

Brojni svjetski mediji javili su o dolasku pape Franje u Sarajevo.

Svi naglašavaju kako je papa došao da donese poruku mira i suživota u zemlji koja se suočila s ratnim razaranjima.

“Papa će donijeti poruku mira BiH koja se suočila s tenzijama među muslimanima, katolicima i pravoslavcima. Prije dvije decenije etnička i vjerska mržnja bjesnila je tokom četverogodišnje opsade Sarajeva 1990-ih godina”, piše CNN u tekstu naslovljenom “Papa Franjo u posjeti Sarajevu, Jeruzalemu Evrope”.

O papinom pastoralnom pohodu Sarajevu pišu i švajcarski mediji, prenosi Klix.

“Papa je doputovao kao hodočasnik mira u grad koji je bio poprište dugog rata… Ova balkanska zemlja i dalje je duboko podijeljena, 20 godina nakon rata i ima velike ekonomske i socijalne probleme”, piše Swiss Info.

Španski “El Mundo” piše s puno pohvala o Sarajevu i dočeku pape.

“Danas, kada se obilježava 20. godišnjica od kraja rata, Sarajevo se vratilo normalnom životu. Njegove ulice možete potpuno zamijeniti s nekim u velikim gradovima u Španiji s neprestanim prometom, turistima i mladima koji se druže”, piše El Mundo.

Francuski BFM u svom tekstu o dolasku pape u BiH pisao je o komplikovanom uređenju BiH i podjeli na FBiH i RS, naglasivši kako je upravo razlog papinog dolaska – “poruka mira, suživota i zajedničkog rada na izgradnji države s naglaskom na dijalogu”.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*