U Turskoj 15 povrijeđenih u tuči na biralištu

U tuči na biralištu u turskoj provinciji Sanliurfa povrijeđeno je najmanje 15 ljudi na parlamentarnim izborima koji se danas održavaju u Turskoj, prenijeli su turski mediji. Predstavnici stranaka na tom biračkom mjestu sukobili su se koristeći noževe, palice i pištolje, prenio je Hurijet.

U međuvremenu, turski premijer Ahmet Davutoglu saopćio je danas da su turske vlasti uhapsile jednog osumnjičenog za bombaški napad u kojem su prije dva dana poginule dvije osobe na mitingu prokurdske Narodne demokratske partije (HDP), prenosi AFP.

Davutoglu je istovremeno osudio te napade u gradu Dijarbakir na mahom Kurdima nastanjenom jugoistoku zemlje kao “napad na tursku demokratiju”, dodajući da će biti otkriveno čije “prljave ruke” stoje iza toga.

On je to rekao novinarima dok je glasao na biračkom mjestu u svojoj rodnoj provinciji Konija, navodi AFP.

Davutoglu je dodao da je u subotu uveče uhapšen osumnjičeni za incident, ali da neće objaviti njegovo ime dok traje istraga.

Njegove veze s militantnim organizacijama i njegova prošlost bit će detaljno ispitani, naveo je Davutoglu.

U napadu na mitingu u Dijarbakiru pored dvoje poginulih povrijeđeno je na desetine ljudi, podsjetio je AFP.

U Turskoj su jutros u 8 sati po lokalnom, a 7 sati po srednjeevropskom vremenu otvorena glasačka mjesta na kojima će građani te zemlje glasati na parlamentarnim izborima.

Birališta, na kojima će moći da glasa više od 53,7 miliona građana Turske s pravom glasa, zatvaraju se u 17 sati po lokalnom vremenu, prenijela je agencija AFP.

Izbori za novi saziv 550-članog parlamenta održavaju se u kritičnom trenutku u modernoj historiji ove zemlje, s obzirom na neizvesnost koja lebdi iznad njenog puta ka EU, njene sposobnosti da kontroliše 1.300 kilometara dugu granicu s Irakom i Sirijom i budućnosti 1,8 miliona sirijskih izbjeglica u Turskoj, prenosi Tanjug.

(Vijesti.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*