Krug 99: Srbija Bosnu i Hercegovinu svrstava među svoje visoke spoljnopolitičke prioritete

Republika Srbija svrstava Bosnu i Hercegovinu među svoje visoke spoljnopolitičke prioritete, istakao je ambasador Republike Srbije u BiH Stanimir Vukičević tokom današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99, piše Anadolu Agency (AA).

“Dalja izgradnja odnosa Republike Srbije i BiH su garancija regionalne stabilnosti”, bila je današnja tema sesije gdje je ambasador Vukičević naglasio kako će Srbija i u budućnosti činiti iskrene i dobrosusjedske napore u jačanju stabilnosti BiH.

“To nije samo vitalni interes Srbije, već i drugih zemalja regiona. Samo trajnom stabilnošću, međusobnom saradnjom i usmjerenjem ka budućnosti u politici, ekonomiji, kulturi, sigurnosti i drugim oblastima, može se ostvariti napredak naših zemalja”, kazao je Vukičević, ističući da je uspostavljanje partnerskih odnosa s BiH realni interes Srbije.

Govoreći o odnosu političkih zvaničnika dviju zemalja, Vukičević je dodao kako među njima vlada srdačnost te kako su njihovi direktni susreti i kontakti sve češći i manje opterećeni formalnostima.

“Upravo radi toga treba još snažnije otvarati dijalog i sporazumijevanje u svim bitnim pitanjima koje, bespotrebno, mogu opterećivati naše odnose.”

Kada je riječ o predstojećem periodu, posebnu pažnju neophodno je unaprijediti u domenu bilateralne ekonomske saradnje kao i razvoju regionalnih projekata.

“Trebamo zajednički koristiti komparativne prednosti regiona koji raspolaže značajnim ekonomskim potencijalima u oblasti energetike, poljoprivrede, turizma, infrastrukture. Tim prije, jer smo svjesni da smo pojedinačno mala tržišta ograničenih kapaciteta i nekonkurentna u širim razmjerama. U tom smislu je Srbija spremna da s BiH ide na treća tržišta”, naglasio je Vukičević.

On se također osvrnuo i na budućnost svih zemalja regiije, a ona je, prema njegovim riječima, Evropska unija. Vukičević je dodao kako vjeruje da će BiH iskoristiti šansu Unije te se efikasno uključiti u proces eurointegracija. Govoreći o tome, naglasio je kako Srbija u tom procesu, ne želi da BiH zaostaje.

Tokom rada današnjeg Kruga 99, predsjednik asocijacije Adil Kulenović se osvrnuo na jučerašnju posjetu vrhovnog katoličkog poglavara pape Franje Bosni i Hercegovini. On je istakao kako je ta posjeta, propagirajući prijateljstvo i mir, u pravom smislu ohrabrila građane svih vjeroispovijesti u zemlji.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*