UIO BiH: Dio duga naplaćen prodajom imovine

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH je u postupku prinudne naplate prodala građevinsko zemljište u vrijednosti od 1.515.000 KM.

Radi se o zemljištu kompanije “Sinbra” d.o.o. Tuzla, čiji dug po osnovu indirektnih poreza iznosi 4.229.401 KM, saopćeno je danas iz UIO.

Kao veliki dužnik pojavljuje se na spisku dužnika koji se objavljuje na internet stranici UIO.

Zbog dugovanja po osnovu indirektnih poreza Grupa za prinudnu naplatu u Regionalnom centru UIO u Tuzli ranije je pokrenula postupak prinudne naplate kod kompanije “Sinbra”.

U postupku prinudne naplate je na nepokretnoj imovini spomenutog obveznika od strane UIO bila upisana zakonska hipoteka, te je pokrenut postupak prodaje i naplaćen dio duga. Riječ je o građevinskom zemljištu u centalnoj zoni Srebrenika površine 12.462 m2 koje predstavlja bivši kompleks preduzeća “Interplet” Srebrenik.

Prodajom je UIO zatvorila dio duga kompanije “Sinbra” d.o.o. Tuzla u vrijednosti od 1.515.000 KM, pojašanjava se u saopćenju.

Kako bi se dug naplatio u cjelosti UIO će u narednom periodu prodavati i benzinsku pumpu u vlasništvu kompanije “Sinbra” d.o.o. Tuzla.

Naime, ova kompanija imala je rješenje Uprave kojim je bila odobrena i odgoda plaćanja duga za PDV u ratama.

Kao sredstvo obezbjeđenja plaćanja prihvaćena je nepokretna imovina (benzinska pumpa) u vlasništvu “Sinbra”, o čemu je zaključen Ugovor o zasnivanju založnog prava (hipoteke) na nekretninama, 22.08.2012. godine.

S obzirom da dužnik nije izvršio plaćanje duga prema rješenju UIO, od strane Uprave je 05.08.2013. godine nad imovinom uzetom u zalog pred Opštinskim sudom u Tuzli pokrenut izvršni postupak radi namirenja duga po osnovu indirektnih poreza. Sud je donio rješenje o izvršenju i izvršni postupak je u toku.

Od početka primjene Zakona o PDV-u u BiH, dakle od 1. januara 2006. godine pa zaključno s aprilom 2015. dug po osnovu prijavljenog, a neuplaćenog PDV-a iznosio je 887 miliona KM.

Uz to je naknadni teret prinude iznosio 80 miliona KM. Od ukupnog iznosa dugovanja i naknadnog tereta prinude do danas je naplaćeno 645 miliona KM, tako da trenutna dugovanja iznose 322 miliona KM i to duguje 10.640 obveznika iz BiH.

Ova trenutna dugovanja su u daljem postupku prinudne naplate. Procenat naplate duga iznosi 66,7 posto.

Kroz period 2006. – april 2015. godina UIO je ukupno obračunala 78 miliona KM zateznih kamata, a do danas je naplaćeno 57 miliona KM zateznih kamata, koje iznose 0,04 posto na osnovni dug svakog radnog dana.

(Klix.ba/Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*