Sutra počinje „Energa 2015“: Tuzla domaćin regionalnih energetskih susreta

Peti Međunarodni sajam energetike Energa, koji objedinjuje sajamsku postavku  i  konferencijsko-prezentacijske sadržaje, počinje sutra (9. juni), a trajat će do 12. juna 2015. godine.

Sajamski prostor smješten na 6.000 kvadratnih metara u SKPC Mejdan u Tuzli, bit će mjesto susreta predstavnika uglednih domaćih i inostranih kompanija i institucija iz oblasti energetike, a okupit će više od 120 izlagača iz 11 evropskih i azijskih zemalja, koji će se predstaviti  kroz kolektivne ili pojedinačne izlagačke prostore ili prezentacije svojih usluga i proizvoda.

Novina u odnosu na prošla izdanja „Energe“, najvećeg događaja  ove vrste u regiji, je prostorno objedinjenje sajamskog  i  konferencijskog  dijela  programa, čime su organizatori odgovorili na iskazanu potrebu izlagača i posjetitelja da prisustvuju svim sadržajima Programa „Energa“.

Sajam će svečano biti otvoren sutra, 9. juna u 11.00 sati u prezentacijskom prostoru, a brojnim zvanicama će se obratiti predstavnici svih nivoa vlasti, privrednih/obrtničkih komora i diplomatskog kora u BiH.

Prvog dana sajma sa početkom u 13.30 sati bit će održan Panel pod nazivom „Aktuelna pitanja razvoja sektora energetike  BiH“ koji moderira  Privredna / gospodarska komora FBiH, a u kojem će učešće uzeti predstavnici energetskih kompanija, zakonodavne i izvršne vlasti, investitora i drugih bitnih faktora u ovoj oblasti, koji će javnosti predstaviti pravce razvoja energetike u BiH.

Drugog sajamskog dana (10. juni) u prezentacijskom programu bit će obrađene teme : Sistemi za mjerenje kvaliteta uglja i njihovo korištenje na  kopovima i elektranama (Enelex, Češka, 10.30h), Osnovne karakteristike i primjena profila od fiberglasa (Pullcom BH 11.30 h), te Rješenja za pouzdano napajanje data centara i IT opreme (SICON SAS, 13.00 h).

Trećeg dana sajma (11. juna)  temu pod nazivom „Površinske zaštite metala i maziva za specijalne primjene“ od 11.00 sati prezentirat će SurTec-Eurosjaj, dok će u sklopu obilježavanja 55 godina rada i postojanja, Rudarski institut Tuzla od 12 sati organizovati okrugli stol pod nazivom „Rudarsko- energetski i okolišni projekti“ koji će tretirati šest podtema iz navedene oblasti.

Posljednjeg dana sajma (12. juni), svečanošću i dodjelom priznanja izlagačima, koja počinje u 12 sati, Program Energa će biti zatvoren.

Prisustvo sajamskim sadržajima je besplatno, ali uz prethodnu registraciju putem sajamske  web stranice www.tuzlanskisajam.ba ili na sajamskom infopultu  u SKPC Mejdan.

Organizator programa „ENERGA 2015“ je Tuzlanski sajam.  Pokrovitelji manifestacije  su  Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ministarstvo energije, rudarstva i industrije FBiH. Partneri projekta su  Vanjskotrgovinska komora BiH, Privredna / Gospodarska komora FBiH i Vlada Tuzlanskog kantona.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*